Nagyvilág

Seymour Hersh szerint a vezérkari főnökök kijátszották Obamát

Az újságíró szerint az elnök tudta nélkül juttattak el hírszerzési információkat az Aszad-rezsimnek.

Seymour Hersh újságíró szerint Barack Obama tudta nélkül osztott meg hírszerzési információkat Németország, Izrael és Oroszország katonai köreivel az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága, ezzel pedig az volt a szándékuk, hogy segítsék a szíriai kormányerők küzdelmét a szélsőségesek ellen.

Az MTI beszámolójában felidézi, hogy Hersh korábban szenzációs leleplezéseket közölt például a vietnámi háború során elkövetett amerikai tömegmészárlásról, vagy az iraki Abu Graib börtönben az amerikaiak által elkövetett rémtettekről, de mostanában több, kétkedéssel fogadott teóriával is előállt.

Az újságíró az amerikai védelmi minisztérium nevük elhallgatását kérő, magas rangú munkatársaira hivatkozva írja, hogy a vezérkari főnökök testülete elégedetlen volt Obamának az Iszlám Állam ellen kidolgozott stratégiájával. Ennek lényege az, hogy Aszadot a mérsékelt ellenzéki csoportokra építve meg kell buktatni, majd az Iszlám Államot is felszámolni. A felelős katonai vezetők azonban úgy gondolták, hogy Aszad bukása a dzsihádisták kezére játszaná Szíriát.

A bizottság éléről azóta már távozott Martin Dempsey tábornok és csapata Hersh szerint úgy döntött, hogy titokban felveszik a kapcsolatot a német, orosz és izraeli katonai körökkel, információkat juttatnak el nekik azzal a céllal, hogy ők továbbküldjék azt a szír hadsereg illetékeseinek. Mindez meg is történt.

A cikk szerint a katonai vezetők ezért cserébe négy dolgot kértek az Aszad-rezsimtől: tartsák vissza a libanoni Hezbollahot az Izrael elleni támadásoktól, kezdjék újra a Szíria és Izrael közti tárgyalásokat a Golán-fennsíkról, a szíriai kormányzat fogadja el orosz és más külföldi katonai tanácsadók érkezését, és vállaljon kötelezettséget arra, hogy a háború után tisztességes választásokat tartanak. Hersh azt írja: Dempsey idén őszi távozásával az egész akció befejeződött.

Hersh mostani cikkére egyelőre nem reagáltak, igaz, a leleplezéseit már sokan megkérdőjelezik, köszönhetően például annak, hogy a Damaszkusz környékén elkövetett 2013 augusztusi vegyi támadást a lázadóknak tulajdonították. Kritikusai szerint a 78 éves újságíró elmerült az összeesküvés-elméletekben. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik