Nagyvilág

Öngyilkos merényletet követtek el Bagramnál egy amerikai-afgán járőr ellen

Öngyilkos merényletet hajtott végre egy amerikai-afgán közös katonai járőr ellen egy motorkerékpáros támadó hétfőn a bagrami légitámaszpont közelében, a támadásban öt katona meghalt, közölte a bagrami körzet kormányzója, Abdul Sukur Kuduszi.

A kormányzó szerint a robbantásban további hat katona sebesült meg.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője, aki az afganisztáni lázadók nevében vállalta a Kabultól mintegy 40 kilométerre északra elkövetett terrorcselekményt, Twitter-üzenetében ugyanakkor 19 katona megöléséről számolt be. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a szélsőséges iszlamista tálibok közleménye 19 amerikai katona megöléséről szól.

A NATO kabuli főhadiszállásán megerősítették a gépjárműre szerelt, hevenyészett robbanószerkezettel elkövetett kora délutáni támadás hírét, de azt mondták, hogy a robbantás következményeit még vizsgálják.

Az érintett Parvan tartomány rendőrfőnöke csak három afgán rendőr megsebesüléséről tett említést, hozzátéve, nincs felhatalmazva arra, hogy részleteket közöljön külföldi katonák haláláról.

Bagram az egyik legfőbb támaszpontja annak a 9800 fős amerikai haderőnek, amelyet hátrahagytak a közép-ázsiai országban, miután a NATO vezette nemzetközi katonai koalíció tavaly befejezte afganisztáni hadműveleteit.

A hétfői támadást három nappal Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kabuli látogatását követően hajtották végre, s alig néhány héttel azután, hogy a tálibok az ország déli részén öngyilkos robbantást követtek el a kandahári légitámaszpont, illetve Kabulban a spanyol nagykövetség vendégháza ellen, hogy megmutassák, továbbra is képesek lecsapni az amerikai támogatású kormányzathoz köthető fontos célpontokra.

Ugyancsak hétfőn a tálib erők tíz hónap után visszafoglalták Szangin város stratégiailag fontos körzetét a változékony helyzetű déli országrész Hilmend tartományában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik