Nagyvilág

Konzervatív győzelem a spanyol választáson

A parlamenti helyek alig több mint harmadát szerezte meg a Néppárt.

A konzervatív Néppárt szerezte a legtöbb parlamenti helyet a spanyol parlamenti választásokat – jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, a leköszönő kormány miniszterelnök-helyettese.

93 százalékot meghaladó feldolgozottságnál a Néppárt 122 képviselői helyet szerzett a spanyol parlamentben, a választók 28,7 százaléka szavazott rájuk. Azonban így is 64-gyel kevesebb képviselőjük lesz, mint az előző ciklusban.

A második legtöbb mandátumot a szocialista párt szerezte, 91 képviselőjük jut a törvényhozásba. Ez a párt történetének legrosszabb választási szereplését jelenti.

A baloldali Podemosnak 69, a Ciudadanos liberális középpártnak 40 képviselője jutott be a parlamentbe. Mindkét párt először indult a parlamenti választáson. A Katalán Köztársasági Baloldal 9, a szintén katalán Demokrácia és Szabadság 8, a Baszk Nemzeti Párt 6 mandátumot szerzett. 2 mandátuma van az Egyesült Baloldalnak, szintén kettő a baszk EH Bildunak és egy a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetségnek.

Mivel a győztes párt nem szerzett kormányzóképes többséget, együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal. Erre csaknem egy hónap áll rendelkezésre, az új spanyol parlament január 14-én tartja alakuló ülését. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik