Nagyvilág

Korrupció miatt indult eljárás Sonia Gandhi és fia ellen

Sonia Gandhi és fia, Rahul Gandhi, az indiai ellenzéki Kongresszus Párt két legfőbb vezetője szombaton megjelent egy bíróság előtt, ahol állítólagos korrupció ügyében hallgatták meg őket, miközben híveik országszerte tüntettek, tiltakozva a gyanúsítás miatt.

Sonia és Rahul Gandhit, a Kongresszus Párt elnökét és alelnökét azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül tettek szert az egykor a Gandhi család által működtetett, ám néhány éve megszűnt National Herald újság anyavállalatának vagyonára. Ők tagadják ezt, és azt állítják, hogy az eljárás a kormányzó Indiai Néppárt (BJP) bosszúja az ellenzék ellen. A korrupciós vádak ügyében Szubramania Szvami, a BJP egyik tagja tett feljelentést Gandhi és több híve ellen.

Az újdelhi körzeti bíróságon lezajlott szombati meghallgatás után Sonia Gandhi és fia 50 ezer rúpia (754 dollár) óvadék fejében szabadon távozhatott. A meghallgatás a feltételezett korrupció ügyében indított eljárás első jogi lépése volt. Második lépésben a korrupciós vádat megfogalmazó Szvami bizonyítékait szeretné hallani a bíróság február 20-án, az esetleges vádemelés előtt

Letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak

A National Heraldot 1938-ban indította Dzsavaharlal Nehru, India első miniszterelnöke, Rahul dédapja. A lapot 2008-ban zárták be, a kiadóvállalat pedig ingatlanügynökséggé alakult át. Szvami azt állítja, hogy Gandhi és több híve törvénytelenül használt pártpénzeket az ingatlanügynökség vagyonának megszerzésére. A Kongresszus Párt szerint a korrupciós vádakkal a kormánypárt az ellenzéket akarja elhallgattatni.

A jelenlegi szövetségi kormány szándékosan veszi célba az ellenzéket

– mondta Sonia Gandhi a meghallgatás után. “És kormányügynökségeket használ erre a célra” – tette hozzá.

Szvami azonban azt állítja, hogy elegendő dokumentummal és bizonyítékkal rendelkezik a vádak alátámasztására. “Meg fogom nyerni az ügyet” – mondta újságíróknak. “Sonia Gandhi asszonyt és Rahul Gandhit letöltendő börtönbüntetésre fogják ítélni” – folytatta. Hivatalos vádemelés hiányában egyelőre nem tudni, hogy Gandhinak és az ügy többi szereplőjének mekkora börtönbüntetéssel kellene számolnia, ha egyáltalán elítélnék őket.

Rahul nagyanyja, Indira Gandhi miniszterelnök volt, amikor szikh testőrei 1984-ben lelőtték. Rahul apját, Radzsiv Gandhit egy öngyilkos merénylő ölte meg robbantással 1991-ben, másfél évvel azután, hogy véget ért miniszterelnöki mandátuma.  Az olasz származású Sonia Gandhi 1998 óta vezeti a pártot.

A Nehru-Gandhi család és a Kongresszus Párt kormányozta – tíz év híján – Indiát 1947 óta, amikor az ország felszabadult a brit gyarmati uralom alól. A tavalyi parlamenti választásokon azonban a párt történetének legrosszabb eredményét érte el, mindössze 44 helyet szerezve az 543 fős alsóházban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik