Nagyvilág

Csoda, ugyanarra mondtak igent az oroszok és amerikaiak

Fontos határozatot fogadott el az ENSZ BT a szíriai fegyverszünetről és béketárgyalásokról. Januártól kezdődhet a békecsata.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, ami megerősíti a szíriai megbékélésre kidolgozott ütemtervet. John Kerry amerikai külügyminiszter, aki az ülésen elnökölt, a szavazás után megállapította: a dokumentum világos üzenet mindenkinek, hogy véget kell vetni a szíriai öldöklésnek. Hozzátette, nincsenek illúziói, hogy ez nehéz feladat, de mindenképp üdvözlendő, hogy a nagyhatalmak egységesen lépnek fel a szíriai rendezés módjának megtalálásáért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte az “első olyan határozatot, amely a válság rendezésének politikai eszközeire összpontosítja a figyelmet. (…) Ez nagyon fontos lépés, ami lehetővé teszi, hogy tovább haladjunk a megoldás felé” – mondta. Jelezte, a világszervezet kész közreműködni a béketárgyalások megszervezésében és felügyelni egy létrejövő fegyverszünetet.

A határozatban felkérik az ENSZ-t, hogy hívja össze a szír kormányt és ellenzékét hivatalos tárgyalásokra januári dátummal. A dokumentum országos tűzszünetet ír elő, ami legkorábban akkor lép hatályba, amikor a szír kormány és ellenfelei megteszik a politikai átmenethez vezető kezdő lépéseket az ENSZ védnöksége alatt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt felkérik, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést a tűzszünet megfigyelésének és ellenőrzésének a lehetőségeiről. A tervezet az összes felet felszólítja, hogy azonnal hagyja abba civilek és polgári célpontok támadását.

Optimista Oroszország

Kerry később közölte, egy-két hónapon belül el kell dönteni, hogy Szíriának milyen átmeneti egységkormánya legyen, orosz kollégája, Szergej Lavrov úgy vélekedett, hogy az egységkormányról fél éven belül megszülethet a megállapodás. A két ország diplomáciájának vezetői pénteken az ENSZ székhelyén tartottak közös sajtóértekezletet.

Az amerikai külügyminiszter január második felét tartotta a szíriai tárgyalások reális időpontjának, bár az orosz fél január elejét említette. “Mi nem számítunk arra, hogy a tárgyalások megkezdődnek január első napjaiban. Sokkal ésszerűbb azokat január közepén-végén tartani” – idézte a TASZSZ Kerryt.

Lavrov úgy fogalmazott, hogy orosz részről január eleje egyáltalán nem ultimátumszerű dátum. “Számunkra nem a mesterségesen kijelölt dátumok a fontosak, hanem az érdemi eredmények” – jelentette ki az orosz diplomácia vezetője, aki szerint a szíriai egységkormány megteremtéséről fél éven belül tető alá lehet hozni az egyezséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik