Nagyvilág

Nem enged a szír ellenzék Aszad távozásából

Az átmenetben sem fogadják el a szerepvállalását.

Bassár el-Aszad nélkül képzeli el a politikai átmenetet a szíriai ellenzék – közölte az ellenzéki csoportok főtárgyalója, akit a jövőbeli béketárgyalások előkészítésének koordinálásával bíztak meg.

Az Egyesült Államok és Oroszország Iránnal, Szaúd-Arábiával és több európai, illetve arab országgal közösen novemberben kidolgozta a szíriai politikai rendezés útitervét, melynek keretében másfél éven belül választásokat tartanak. A rendezési tervben szerepel az országos fegyverszünet, valamint az Aszad-rezsim és az ellenzék közt januárban kezdődő, fél évig tartó tárgyalássorozat egy egységkormány megalakításáról.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint számos más ország diplomáciai vezetői pénteken ismét összeülnek New Yorkban azzal a céllal, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást a közel öt éve tartó háború megoldásáról. A szír ellenzéki főtárgyaló, Rijád Hidzsáb, akit csütörtökön választottak meg tisztségére, kijelentette, hogy csak annak az elvnek mentén hajlandóak tárgyalni, hogy Aszad nem kap szerepet az átmenetben, és teljes hatáskörrel rendelkező ideiglenes kormánytanács áll fel.

Pedig a nyugati diplomaták szerint a nyugati hatalmak, valamint Törökország, Szaúd-Arábia és mások, ha vonakodva is, de beleegyeztek abba, hogy az átmeneti időszakra Aszad hatalomban maradjon. Ez a kompromisszum hozzájárult az orosz álláspont elmozdulásához. Az Aszad-rezsim szövetségese, Moszkva pedig – ugyancsak enyhítve korábbi álláspontján – közölte, hogy nem kifogásolja, ha Aszad a békefolyamat keretében lemond. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik