Nagyvilág

Nagy migrációs pakkot fogadtak el Brüsszelben

Jön az EU kötelező közös határőrizeti szerve, az okos határok és még több hotspot. Megvan végre az EU migrációs stratégiája.

Migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása érdekében, amire azért van szükség, hogy Európa visszaszerezze az ellenőrzést külső határai felett – számolt be az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos évzáró csúcsának első, csütörtöki napján Brüsszelben Donald Tusk.

Az Európai Tanács elnöke elmondta: a stratégia célja, hogy gátat vessen a migrációs hullámnak, és felgyorsítsa az eddigi intézkedéseket. Beszámolt arról, a résztvevők mindannyian az elsődleges célok között említették a schengeni határok megőrzését. A lengyel politikus örömét fejezte ki, hogy sikerült megegyezésre jutni Görögországgal, és hogy az ország még decemberben megkezdi együttműködését az európai határőrizeti ügynökséggel (Frontex) a külső határok védelméért.

Hotspotot, ezeret!

Az ülésen résztvevő politikusok a konkrét lépések között említették, hogy az uniós menedékkérő-regisztrációs központokból (hotspotok) továbbiakat is létrehoznak, működésük biztosítására pedig növelik az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal és a Frontex szakértőinek számát. A hotspotok hatásos működése érdekében elengedhetetlen, hogy módszeresen elemezzék az érkezők személyazonosságát és a dokumentumok eredetiségét, illetve ujjlenyomatot vegyenek.

A politikusok megegyeztek, hogy a központok a regisztrációt megtagadók ügyében azonnal intézkedhetnek. Egyetértettek abban is, hogy az unió intézményeinek a tagállamokkal közösen kell végrehajtaniuk az áttelepítésre vonatkozó döntéseket, és fontolóra kell venniük azt is, hogy az eddigi döntések kedvezményezettjei mellett azokat a tagállamokat is bevonják-e a rendszerbe, amikre nagy nyomás nehezedik és kérelmezik a mechanizmus alkalmazását.

Visszaküldés és gyors reagálás

A tagállamok képviselői megállapodtak, hogy segítséget nyújtanak egymásnak a letelepedési engedélyt nem kapott emberek visszaküldési műveleteiben, valamint intézkedéseket tesznek az emberkereskedelem és -csempészet felszámolásáért. Az ülésen résztvevők megegyeztek, hogy segítséget nyújtanak a nyugat-balkáni útvonal és a Földközi-tenger térségében fekvő harmadik országoknak a menekültek regisztrációjában.

A politikusok egyetértettek abban: továbbra is figyelni kell a migrációs útvonalakat, hogy váratlan, új fejlemények esetén gyorsan tudjanak reagálni. Az Európai Tanács vállalta, hogy tovább dolgozik a menekültek áthelyezésének gyakorlatán a szerzett tapasztalatok felhasználásával, és elkészíti a biztonságosnak ítélt származási országok listáját.

Jönnek az okos határok

Emellett a tanács vállalta azt is, hogy akár már a jövő év elején javaslattal áll elő a dublini rendelet újrafogalmazásával kapcsolatban, és kidolgozza az “okos határok” (Smart Borders) javaslatát is. A közös állandó part- és határőrizeti szerv felállításáról az uniós tanács már a jövő év első felében, a holland soros elnökség ideje alatt állást foglal.

Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát egy állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására, ami az európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozik. A döntés értelmében az újjászervezett ügynökségnek jogában áll átvenni az EU külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

Az újjászervezett ügynökség létszáma mintegy 1000 főből áll majd (a Frontexnek jelenleg 400 tagja van), emellett a tagállamok egyfajta gyorsreagálású készültségi erőként további, legalább 1500 határőrt biztosítanak számára, akik szükség esetén néhány nap alatt mozgósíthatók és bevethetők lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik