Nagyvilág

Halottak a kínai bányabalesetekben

Egy bányában az elektromos vezeték meghibásodása miatt keletkezett tűz, egy másikban a tárnákban rekedtek a bányászok.

36 bányász vesztette életét pénteken két bányaszerencsétlenségben Kína északkeleti részén. Lianoning tartományban Huludao város hatóságai szerint 17 halottat követelt egy bányatűz, amit az elektromos vezetékek meghibásodása okozott. A mélyben rekedt 13 bányász azonnal meghalt, további négy a kórházban hunyt el. Hatan túlélték a katasztrófát.

A Hejlungkiang tartományban fekvő Hokang városban szerda óta a bányában rekedt 19 bányász. Ott is bányatűz miatt történt a tragédia, a mentőalakulatok feladták a reményt, hogy bárkit is élve találnak.

Az AP szerint Kínában tavaly 931-en haltak meg bányatragédiában, ez a szám jóval kisebb a 2002-ben bekövetkezett halálesetekhez képest, akkor mintegy hétezer bányász lelte halálát munka közben.

Az AP – megállapítva, hogy régen Kína vezette a bányászhalálok statisztikáját – azt írja: az utóbbi években csökkent az ilyen balesetek száma, mert viszonylag fejlettebbek a biztonsági berendezések, ugyanakkor jelentősen csökkent a szén iránti kereslet – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik