Nagyvilág

Betiltja a kákabelű manökeneket Franciaország

A módosított fotók és a gebe testek ellen is kikeltek a francia törvényalkotók. Mostantól orvosi engedélyhez kötik a modellkedést.

Elfogadtak a francia képviselők egy jogszabályt, ami tiltja a “szélsőségesen vékony” modellek alkalmazását – írja a BBC. A modelleknek ezentúl orvosi igazolást kell szerezniük arról, hogy az egészségük kompatibilis a szakmájukkal. Azok a munkáltatók, akik csalnak, 75 ezer eurós büntetést kaphatnak.

Az első törvényjavaslatban még testtömeg-indexhez kötötték, ez viszont országszerte tiltakozást váltott ki a modellügynökségekből. Most már azonban az orvosoknak kell dönteni, hogy egy modell tömege mennyire felel meg az életkorának és alkatának, ergo mennyire kirívóan sovány.

A jogszabály fontos része, hogy a fotósoppolt, digitálisan átalakított divatfotókon jelölni kell, ha mesterséges úton slankították a modellt.

Franciaország már járt útra lépett e tettével, az olaszok, spanyolok és izraeliek is hoztak már ilyen döntést. Franciaországban sokan anorexiások, azaz kórosan soványak, ez 30-40 ezer embert érint, akik 90 százaléka nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik