Nagyvilág

Az új lengyel kormány intézkedései Orbánt idézik, Németország aggódik

A Spiegel cikke szerint az új jobboldali lengyel kormány intézkedései a németek legrosszabb sejtéseit váltják valóra és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt idézik. A német lapnak a német kabinet egy tagja úgy nyilatkozott:

Ami most Varsóban történik, az visszaigazolja a legrosszabb sejtéseinket.

A forrás szavai alapján az, ahogyan az új lengyel vezetés igyekszik nyomást gyakorolni a sajtóra és az igazságszolgáltatásra, az az Orbán-kormány módszereit idézi.

A cikk szerint a német Kancellári Hivatalt és a Külügyi Hivatalt Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter  a Berliner Zeitungnak adott nyilatkozata bőszítette fel. Ebben arról beszélt, hogy Németország többet foglalkozik Oroszországgal, mint Lengyelország biztonsági érdekeivel. A német kormányt meglepte az a diplomáciában szokatlan lépés, hogy az új lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo Angela Merkel meghívására még nem reagált konkrét időpont megjelölésével.

Ahogyan arról a 24.hu is beszámolt, nem egészen egy hete ötvenezren demonstráltak Varsóban az államfő és az új kormány intézkedései ellen. Az elnöki palotánál a tömeg azt skandálta:

Ez nem Budapest, hanem Varsó!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik