Nagyvilág

Az EU-ban egyesülhet újra Jugoszlávia

bosznia (bosznia)
bosznia (bosznia)
Már az összes volt jugo tagköztársaság vagy EU-tag vagy tárgyalásokat folytat erről, hamarosan utolsóként Bosznia is csatlakozik e klubhoz.

Bosznia-Hercegovina januárban hivatalosan is átadja európai uniós csatlakozási kérelmét – jelentette be csütörtökön Szarajevóban a háromtagú államelnökség soros elnöke, Dragan Čović. A Nezavisne Novine boszniai lap szerint Čović kiemelte, hogy az államelnökség mindhárom tagja egyetértett: az ország készen áll arra, hogy beadja a csatlakozási kérelmet, jól haladnak a reformok.

Brüsszel és Szarajevó között hét év után, június 1-én lépett életbe a stabilizációs és társulási megállapodás. Ha januárban az EU elfogadja a kérelmet, az országnak a teljes jogú tagságig számos problémát kell leküzdenie. Brüsszel eddig is három kérdés megoldásához kötötte az integrációt: a kisebbségekkel szemben diszkriminatív alkotmány módosításához, a két országrész együttműködését célzó koordinációs mechanizmusok kidolgozásához, valamint az integrációt célzó átfogó reformokhoz.

Emellett Bosznia-Hercegovinának előrelépést kell mutatnia az emberi jogok tiszteletben tartása, a korrupció és szervezett bűnözés elleni harc, valamint az óriási mértékű munkanélküliség és szegénység felszámolása terén is.

Az európai integráció szempontjából a volt jugoszláv tagköztársaságok közül Bosznia-Hercegovina a sereghajtó, hiszen Szlovénia és Horvátország már az EU tagjai, Szerbiával és Montenegróval elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia pedig már hosszabb ideje tagjelölt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik