Nagyvilág

Merkel: Németország Schengen védelmében támogatja az uniós határőrség felállítását

angela merkel (Array)
angela merkel (Array)
A német szociáldemokraták frakcióvezetője szerint Orbán Putyin nyomában jár.

Németország támogatja az Európai Bizottság javaslatát az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozásáról, és továbbra is ragaszkodik a menekültek uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló tartós és kötelező erővel bíró rendszer kialakításához, de ebben nem vár áttörést a csütörtökön kezdődő uniós csúcstól – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a német parlament alsóházában (Bundestag) a brüsszeli csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A kancellár szerint a schengeni és uniós külső határok védelmének erősítéséről szóló bizottsági javaslatot lehetőleg gyorsan meg kell tárgyalni és dönteni kell róla. Az uniós integráció vívmányai közül az euró mellett a belső határőrizet nélküli schengeni övezet a legfontosabb, és Németország e két vívmányból profitál a legtöbbet – mondta. A határvédelem “természetesen a nemzetállami szuverenitás lényeges kérdéseit érinti”, és ezeket a kérdéseket Németország is alaposan megfontolja. Ugyanakkor a brüsszeli javaslat “bátorító”, egy éve el sem lehetett volna képzelni, hogy egy ilyen terv elkészül – tette hozzá a kancellár.

Merkel: nemzetállami szinten nem kezelhető a menekültválság

Az uniós tagállamok előtt álló kihívásokkal egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni, ezért nem szabad engedni a kísértésnek, hogy visszaessünk a „nemzetállami cselekvésbe” – vélekedett a német kancellár.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a terrorizmustól kezdve, az üldöztetés és menekülés következményéig egy gond sem oldható meg nemzetállami szinten. A XXI. század globális kihívásaival csak az tud megbirkózni, aki felismeri, hogy saját érdekeit a közös európai érdekekkel egyeztetve tudja érvényesíteni – mondta Merkel.

A CDU-CSU pártszövetséggel közösen kormányzó szociáldemokraták frakcióvezetője, Thomas Oppermann aggasztónak nevezte a nacionalista és populista erők térnyerését, és arra is kitért, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin autoriter kormányzását tartja követendő példának. „A nacionalista megoldások mindig látszatmegoldások” – jelentette ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik