Nagyvilág

Életfogytiglani munkatáborra ítéltek egy kanadai lelkészt Észak-Koreában

Kim Dzsong Un kivégzett nagybátyjának köreivel működött együtt.

Hátralévő életét munkatáborban kell töltenie annak a kanadai lelkésznek, akit szerdán ítéltek életfogytiglani fogságra Észak-Koreában. Hyeon Soo Limet februárban tartózatták le.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök aggodalmát fejezte ki az ítélet miatt. Azt mondta: köztudottan bajok vannak Észak-Korea kormányzásával és igazságszolgáltatási rendszerével. A kanadai külügyminisztérium szóvivője közölte: a konzuli szolgálat tisztviselői nem találkozhattak Limmel, ami a bécsi egyezmény súlyos megsértését jelenti.

Lim az egyik legismertebb keresztény misszionárius, aki Észak-Koreában tevékenykedett. Segélymissziókat szervezett, melyek résztvevői árvaházakban, kórházakban, élelmiszerüzemekben dolgoztak. Lim egy tésztagyár és malmok létrehozásán is dolgozott, valószínűleg szerencsétlenségére annak a Csang Szongteknek a köreivel együttműködve, aki Kim Dzsong Un nagybátyja volt, mégis brutálisan kivégezték árulásért két évvel ezelőtt.

Észak-Korea megengedi ugyan a külföldi misszionáriusoknak, hogy humanitárius munkát végezzenek az országban, de gyanakvással figyeli őket. Korábban is letartóztattak többeket közülük, egy részüket – főleg amerikai állampolgárokat – azonban később el is engedték, magas rangú amerikai tisztségviselők beavatkozásának köszönhetően. (Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik