Nagyvilág

Betiltották a Kommunista Pártot Ukrajnában

Háborús propagandával, ellenségeskedés szításával vádolták Janukovics egykori szövetségeseit.

Az igazságügyi minisztérium tavaly júliusban benyújtott keresete alapján szerdán betiltották a Kommunista Párt működését Ukrajnában. A kijevi területi közigazgatási bíróság indoklása szerint a párt tevékenysége az ország alkotmányos rendjének erőszakos megdöntésére, Ukrajna szuverenitásának és területi épségének megsértésére irányul. Háborús propagandával, nemzetiségek közti ellenségeskedés szításával is megvádolták a szervezetet, továbbá azzal, hogy a tevékenysége emberi és szabadságjogokat sért.

A Petro Szminyenko vezette párt a Szovjetunió Kommunista Pártja területi szervezeteként jött létre. 1991-ben már betiltották a működését, de újjáalakultak, és 1994-ben érvénytelenítették az ellenük süzletett betiltó határozatot.

A Kommunista Párt a tavaly őszi előrehozott parlamenti választásokig mindig bent volt a törvényhozásban, legutóbb viszont nem sikerült elérnie a bejutási küszöböt. A kommunisták egyébként Janukovics 2010-es elnökválasztási győzelme után az ő pártjának szövetségesei, Mikola Azarov kormányának támogatói voltak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik