Nagyvilág

A jordán hatóságok felszámoltak egy szudániak lakta sátortábort

Felszámoltak a jordániai hatóságok szerdán egy sátortábort, amelyben szudániak százai éltek. Egy kormányszóvivő szerint az intézkedés keretében 800 férfit, nőt és gyereket toloncolnak vissza Szudánba.

Mohammed Momani beszámolójából kiderült, hogy az érintett bevándorlók korábban a hatóságokat megtévesztve azt állították, orvosi kezelésre jöttek Jordániába. Mint hozzátette, a menekültjog nem vonatkozik rájuk.

A biztonsági erők szerdán még hajnal előtt lebontották azokat a sátrakat, amelyeket a szudániak egy hónappal ezelőtt állítottak fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jordániai képviselete előtt, hogy ott követeljék egy harmadik országba történő áttelepítésüket.

Az egyik kitoloncolandó szudáni, Ahmed Douri az AP amerikai hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy a katonák buszokra ültették a tábor lakóit és az ammáni repülőtérre vitték őket. Douri társaival együtt az ingatag helyzetű dárfúri régióból származik, ahol a 12 éve tartó konfliktusban százezrek haltak meg és milliók vesztették el otthonukat. A férfi azt mondta, nem térhet vissza egykori lakhelyére.

Az UNHCR egyelőre nem reagált a jordániai hatóságok fellépésére.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik