Nagyvilág

Jemenben nem értek rá megtartani a tűzszünetet

Nem lépett életbe a tervezett időpontban, hétfőn éjfélkor a tűzszünet Jemenben, a nemzetközileg elismert kormányt támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíció nem sokkal előtte közölte, hogy elhalasztják 12 órával – jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.

A koalíciós erők kedden délben (közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor) szüntetik be a tüzet, a halasztást Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kérte – olvasható az SPA jelentésében. Nem közölték, hogy a jemeni elnök mire hivatkozva kérte a halasztást.  A jemeni lázadók az AP amerikai hírügynökség szerint nem voltak elérhetők reagálás céljából.

A szemben álló felek eredetileg úgy időzítették a tűzszünetet, hogy az még a genfi béketárgyalások keddi kezdete előtt életbe lépjen. Az SPA megerősítette, hogy a fegyvernyugvás hét napig lesz érvényben – a béketárgyalásokkal párhuzamosan -, de meghosszabbítható, ha “a másik fél (a húszi lázadók csoportja) is elkötelezi magát mellette”.

A Jemenben kirobbant háború az ENSZ adatai szerint eddig legalább 5800 halálos áldozatot követelt, és a halottak mintegy fele civil. Az Arab-félsziget déli részén elterülő országban az Irán által támogatott húszi lázadók állnak szemben a kormányerőkkel, amelyek oldalán Szaúd-Arábia vezetésével egy arab koalíció is beavatkozott a konfliktusba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik