Nagyvilág

Itt a fegyverszünet, megkezdődtek a jemeni béketárgyalások

Jemen (Array)
Jemen (Array)
Persze a tűzszünetet is el kellett tolni 12 órával, mert mindkét fél igyekezett kedvező pozíciókat kicsikarni magának. Fontos tárgyalások jönnek Svájcban.

Tűzszünetet léptetett életbe kedden Jemenben a nemzetközileg elismert kormány, illetve az azt támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíció. Eközben megkezdődött Svájc északi részén a Jemenben harcoló 18 fegyveres csoport, illetve az ádeni vezetés béketárgyalása.

Az ENSZ égisze alatt kezdődő megbeszélések célja a válság tartós megoldása, átfogó és időtálló tűzszünet megteremtése és a humanitárius helyzet javítása – jelentette ki a tárgyalások kezdete előtt Ahmad Favzi ENSZ-megbízott. A hétnaposra tervezett tűzszünetet Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök jelentette be néhány napja a svájci béketárgyalásokhoz időzítve.

A konfliktusban semleges jemeni biztonsági források szerint a hivatalos tűzszünet ellenére a fegyvernyugvás nem volt teljes, a felkelők szórványosan továbbra is ágyúzták a hadsereg állásait az ország délnyugati részében, Taizz tartományban, és szórványos szárazföldi harcok is voltak. A szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció szüneteltette a felkelők elleni támadásait.

A tűzszünet kezdetét eredetileg kedden 0 órától hirdették meg, de a koalíció a jemeni államfő kérésére elhalasztotta annak hatályba léptetését, ami végül helyi idő szerint délben történt meg. A halasztás okát nem közölték, de jemeni illetékesek szerint a tűzszünet előtti órákban fellángoltak az összecsapások, mindkét fél meg akarta szilárdítani állásait. Ádeni biztonsági források beszámoltak arról, hogy a kormányerők néhány órával a tűzszünet előtt elfoglaltak egy vörös-tengeri szigetet, ami eddig a lázadóké volt.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal, amit Hádi elnök vezet. A szaúdiak vezette arab szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen. A kormányerők júliusban visszafoglalták Ádent és négy dél-jemeni tartományt, azonban továbbra is a lázadók kezén van a főváros, Szanaa és számos északi tartomány – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik