Nagyvilág

Tony Blair is nyakig benne lehet a kínzásokban

Vád nélkül nem jó börtönben ülni másfél évtizedet úgy, hogy közben kínozzák az embert. A brit Shaker Aamer mégsem akar senkit felelősségre vonni, bár állítja, tudott a brit kormány az amerikai kínzásokról.

Fontos interjúkat adott a brit médiának a 14 éven át vád nélkül Guantánamón rabként tartott Shaker Aamer, amiket a Guardian foglalt össze. A Mail on Sundaynek és a BBC-nek (teljes interjú, némi sípoló kép- és hanghibával) is nyilatkozó férfi októberben tért haza Londonba, miután az amerikai láger mindenféle kínzását átélte.

Azt mondta, nem akarja, hogy bárki ellen is eljárás induljon amiatt, amit vele tettek. Szerinte a bíróság úgysem oldalán meg az ügyet, nem tudna egy múltbeli történetben igazságot szolgáltatni. Abban biztos, hogy Tony Blair volt brit kormányfő és Jack Straw volt külügyminiszter tudtak az ő kálváriájáról.

Tuti tudtak róla

Aamer ügyében megszólalt Alex Salmond volt skót első miniszter is, aki szerint elképzelhetetlen, hogy Blair és Straw nem tudott a férfivel történtekről. Straw már megszólalt az ügyben, azt mondta, az akkori brit kormány sohasem vett részt kínzásban, vagy nézte el azt az amerikaiaknak, és mindig azért küzdöttek, hogy a brit foglyok hazakerüljenek Guantánamóból.

Tony Blair szóvivője nagyjából ugyanezeket mondta, kiegészítve azzal, hogy Blair azt vallotta mindig is, hogy a radikális iszlamistákkal szembeni harcban nem megengedhető, hogy kínzással szerezzenek információkat, ez kontraproduktív.

Mindenesetre lezajlott egy vizsgálat az ügyben, a Sir Peter Gibson vezette bizottság jelentését nem teljes terjedelemben hozták nyilvánosságra. Ebben is szerepel valószínűleg, hogy Aamert kb. 200-szor vallatták a 14 éve alatt. Alvásmegvonással és 0 fok közeli hőmérsékletben a padlóhoz kötözéssel is kínozták.

Emlékei közt szerepel még egy afganisztáni bagrami kínzás is, amikor a falhoz verdesték a fejét.

Ekkor egy brit hírszerzési tisztviselő is jelen volt szerinte, legalábbis a beszédéből erre következtetett. A Johnnak nevezett férfi nem vett részt a kínzásokban, de nem is állította le azokat.

Dominic Grieve, a hírszerzési és biztonsági bizottság elnöke azt mondta, reméli, egyszer a korábbi brit foglyok is vallomást tesznek, hogy kiderüljön, tényleg részt vettek-e britek a kínzásokban. És akkor akár Straw-nak és Blairnek is jelenése lesz a bizottság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik