Nagyvilág

Összebalhézott az EP-elnökkel az új lengyel kormány

Schulz puccsnak nevezte, ami Varsóban zajlik. Lengyelország tiltakozó jegyzéket adhat át.

Elfogadhatatlannak nevezte a lengyel miniszterelnök, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy interjúban azt mondta: Lengyelországban az elmúlt napokban „államcsíny jellegű” fejlemények zajlanak. Varsó emiatt tiltakozó diplomáciai jegyzéket adhat át.

Schulz a Deutschlandfunk német rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta: a jobboldali Jog és Igazságosság Párt kormányra kerülése óta drámai a helyzet Lengyelországban, az események „államcsíny jelleget öltöttek”. Kilátásba helyezte, hogy legkésőbb januárban megtartják a lengyelországi eseményekről szóló EP-vitát.

Beata Szydlo ugyanakkor kijelentette: Lengyelországban demokratikus választások voltak, és bocsánatkérést vár Schulztól. Azt is mondta, hogy országa uniós nagykövete találkozót kezdeményez az EP-elnökkel. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter diplomáciai jegyzék átadását is kilátásba helyezte.

Lengyelországban heves politikai vita alakult ki amiatt, hogy az előző ciklus végén az akkor kormányzó Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt koalíciója törvénymódosítást fogadott el és öt új alkotmánybírót választott ez alapján a 15 tagú testületbe. Az új kormány azonban érvénytelenítette a düöntést és öt másik új bírót választott. A lengyel alkotmánybíróság december elején úgy döntött, hogy három új bíró megválasztása jogszerű és érvényes volt, Duda azonban csak az új parlament által megválasztott bírákat iktatta be. Az ügy miatt a hétvégén ellenzéki és kormánypárti tüntetés is volt, több tízezres részvétellel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik