Nagyvilág

Obama: soha nem csaptunk még oda így az Iszlám Államnak

obama, merénylet (obama, merénylet)
obama, merénylet (obama, merénylet)
San Bernardino után nagyon próbálja nyugtatni a közvéleményt az amerikai elnök, ami nem egyszerű: a polgárok 70 százaléka újabb támadástól tart.

Annyira keményen püföli az Amerikai Egyesült Államok az Iszlám Államot, mint még soha – mondta Barack Obama elnök a védelmi minisztériumban, a Pentagonban tartott hétfői sajtótájékoztatóján a BBC szerint.

Ezt azzal indokolta, hogy novemberben több légicsapást mértek a dzsihadisták állásaira, mint bármelyik megelőző hónapban. Több ISIS-vezetőt is megöltek, olajlétesítményeket pusztítottak el 9000 légicsapásban tavaly nyár óta.

Idén nyár óta pedig nem volt az elnök szerint egy sikeres frontja sem az ISIS-nek, sőt az Irakban egykor uralt területüknek már csak a 40 százaléka van a birtokukban. Persze ez még nem a finálé, Amerika és szövetségesei előtt sok feladat tornyosul.

Obama beszéde azért is volt most fontos, mert a San Bernardinó-i lövöldözést terrortámadásnak minősítették, amit egy iszlamista pár követett el 14 ember halálát okozva. Ritka jelenség, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács nem a Fehér Házban, hanem a Pentagonban tanácskozik. Obama csütörtökön felkeresi a Nemzeti Terrorellenes Központot is Virginiában.

Több beszédben is nyugtatta az embereket – egyes felmérések szerint 70 százalékuk szerint magas egy nagyobb terrorattak esélye. Arra is figyelmeztetett, hogy senki se okolja mindenért a muszlimokat (ahogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump tette). Az elnök megerősítette, hogy nem tudni arról, hogy hiteles terrorfenyegetés lenne az USA ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik