Külföld

Nagyon megindult az orosz hadiipar

24.hu
24.hu

2015. 12. 14. 07:05

Noha a nyugati fegyvergyártók 2014-ben még jócskán kivették a részüket a világpiacból, forgalmuk az idén csökkent, míg orosz konkurenseik óriási mértékben gyarapodnak – állapította meg legfrissebb, hétfőn kiadott jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

A világ száz legnagyobb fegyvergyártójának kereskedelmi forgalma már négy egymást követő évben csökkent, 2014-ben 1,5 százalékkal zsugorodott, 401 millió dollárt ért el, ami több mint százszor nagyobb, mint az ENSZ éves békefenntartási költségvetése.

Az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában székelő fegyvergyáraknak, amelyek részesedése a világpiacból összesen több mint 80 százalékos, értékben 3,2 százalékponttal csökkent a forgalmuk az idén a tavalyi évhez képest. Három nyugati fegyvergyártó cég pedig az idén kiesik a száz legnagyobb listájáról.

“Azzal, hogy forgalmuk 7,4 százalékkal csökken, a nyugat-európai cégek szenvedik el a legnagyobb visszaesést, ami a térség gazdasági nehézségeiről tanúskodik” – állapítja meg a SIPRI.

Ezzel szemben a világ több részét képviselő 36 fegyvergyártó cég tavaly 25 százalékos forgalomnövekedést ért el, amiben Oroszország játszik a legjelentősebb szerepet: a 100-as listán szereplő 19 orosz cég forgalma átlagosan 50 százalékkal nőtt tavaly. Messze lemaradva a világ legnagyobb fegyvergyártójától, az amerikai Lockheed Martintól (amelynek a bevétele 37,5 milliárd dollár volt), az orosz Almaz-Antej a 11. a rangsorban a maga 8,8 milliárd dollárjával.

Oroszország fegyvergyártásának nagy részét a hazai haderőnek szánják, de az országnak fontos vevői vannak szerte a világon, köztük riválisai, India és Kína, amelyek továbbra is vezetik a mezőnyt a fegyverkezési versenyben.

Az orosz fegyverexport egyáltalán nem érezte meg azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket, amelyeket a Krím 2014. májusi annektálása miatt vetettek ki Oroszországra. Szakértők szerint ezek a szankciók csak bátorították az országot arra, hogy új piacokat találjon, és hogy új technológiákat fejlesszen ki.
kbt \ gtr

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.