Nagyvilág

Merkel: nem „tömegek” jönnek, hanem emberek

A német kancellár szerint jogos az aggodalom, hogy a menekültek tartósan megváltoztatják az országot. Felidézte azt is, amikor Budapestről gyalog indultak a menekültek Ausztria felé.

Keresztény pártként tudomásul kell venni, hogy a menekülthullámmal nem „tömegek özönlenek” Németországba, hanem emberek érkeznek, akiknek a méltóságát tiszteletben kell tartani – jelentette ki Angela Merkel a CDU kongresszusán.

A pártelnök-kancellár ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy a menedékkérők nagy száma aggodalmat kelt a lakosság körében és azt mondta: jogos az aggodalom amiatt is, hogy a menekültek tartósan megváltoztatják az országot. Ugyanakkor a XXI. században a bezárkózás nem ésszerű választás, a menekültek beáramlása pedig lehetőségeket is jelent, ennek felismeréséhez pedig fel kell idézni a CDU alapító eszméit, mindenekelőtt a párt politikáját vezérlő keresztény emberképet – mondta.

Merkel azt mondta, hogy a menekülteknek be kell illeszkedniük, tiszteletben kell tartaniuk a német értékeket, a „multikultit” pedig élethazugságnak nevezte, amely párhuzamos társadalmak kialakulásához vezet.

Németország támogatja az Európai Bizottság javaslatát a schengeni övezet külső határait védő uniós intézmény kiépítéséről, mert létfontosságú számára az övezet fennmaradása – erre is kitért a kancellár.  Szerinte az európai menekültválság Schengen első nagy próbatétele, amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer nem nőtt fel a feladathoz. Ezt a gondot pedig a bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni – vélte.

A kancellár felidézte, hogy szeptember 4-én a Budapesten rekedt menekültek ezrei gyalog indultak el Ausztria felé. Azt mondta: ez a helyzet az európai értékek próbatétele volt, Németország és Ausztria pedig a humanitás parancsára döntött ügy, hogy beengedi ezeket az embereket. Szerinte az az éjszaka megmutatta, hogy a második világháború óta legnagyobb menekülthullámmal kell megbirkózni, és az Európai Unió történelmi próbatétel elé került. A közös európai megoldás kidolgozása és az európai szolidaritás biztosítása nehezen halad előre, de megéri küzdeni, Németország és az EU végül kiállja majd a próbát – mondta a kancellár.

 

A politikus beszédében hitet tett amellett is, hogy érezhetően csökkenteni kell a Németországba érkező menedékkérők számát – áll az MTI összefoglalójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik