Nagyvilág

Bezárják az aktákat a ruandai törvényszéken

800 ezer embert mészároltak le a feltüzelt szélsőségesek 1994-ben Ruandában. Afrika holokausztjának elszámoltatása nagyjából befejeződött, bezár az ENSZ törvényszéke.

Több mint két évtized után befejezi működését az 1994-es ruandai népirtás felelőseinek felkutatására és elítélésére Tanzániában felállított ENSZ-törvényszék (ICTR). Az Arushában 21 éve működő bíróság hétfőn hirdette ki az utolsó ítéleteket: életfogytiglanról 47 évre csökkentette a Pauline Nyiramasuhuko volt ruandai családügyi miniszterre kiszabott börtönbüntetést, valamint öt másik esetben is enyhítette a korábbi büntetést.

Nyiramasuhuko az egyetlen nő, akit elítélt az arushai törvényszék. Népirtásban és emberiesség elleni bűncselekményben való részvétele miatt mondták ki bűnösnek. A bíróság azért enyhítette az 1997 júliusa óta bebörtönzött exminiszter elleni ítéletet, mert az elítélt az eljárás gyorsabb lefolytatását kérelmezte. Fia, Arsene Shalom Ntabobali esetében is ezért enyhítették a büntetést, valamint négy további elítélt – egykori prefektusok és polgármesterek – ügyében is hasonlóképp jártak el.

Az 1994-es ruandai népirtásban az ENSZ szerint mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1994. novemberi határozata alapján létrehozott ICTR feladata a népirtás felelőseinek felkutatása és elítélése volt. Az egyes területekért felelős ad hoc jelleggel megalakított nemzetközi bíróságok mandátumának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik