Nagyvilág

Polgárháborúra készül a venezuelai elnök

A választók kemény véleményt mondtak a szocialistákról, Maduro azonban nem akar beletörődni a vereségbe.

Nicolas Maduro venezuelai elnök szombaton a hadsereg előtt tartott beszédében azt mondta a katonáknak: készüljenek fel a harcra, jövőre leszámolás jöhet a szocialista kormányzat és annak ellenségei között. Maduro pártja a kongresszusi választásokon óriási vereséget szenvedett, ebben a helyzetben minden tekintet a venezuelai hadseregre szegeződik, ugyanis a dél-amerikai országban hagyományosan a fegyveres erők döntik el a súlyosabb politikai vitákat.

Az elnök ugyanakkor azt is mondta, hogy utasította a katonákat, hogy térjenek vissza a laktanyába, miután a választások idejére a közrend fenntartása érdekében kivezényelték őket az utcákra. Beszédére végig harcias hangnem volt jellemző, az ellenzéket az ország ellenségeinek nevezte, akik a szocialista berendezkedés ellen vívnak harcot.

Miközben Maduro a hadsereg előtt beszélt, a megválasztott ellenzéki politikusok a főváros utcáin ünnepeltek a választókkal. A Petare nevű nyomornegyedben Miguel Pizzaro támogatóival ölelkezett, egy könnyes szemű nő azt mondta neki, hogy változást remélnek, mert 17 éve ugyanazok az emberek vezették az országot, gazdasági válságba és bűnözésbe taszítva Venezuelát.

Az áruhiánynak, a magas bűnözésnek és a háromszámjegyű inflációnak köszönhette a Demokratikus Egység nevű pártszövetség több mint kétharmados győzelmét. A szocialisták a 167 tagú nemzetgyűlésben 55 széket tarthattak meg. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik