Nagyvilág

Női politikusok – tabuk dőltek Szaúd-Arábiában

Tizenhét nőt választottak be helyi önkormányzatok képviselőtestületeibe, néhányuk nevét sem hozták nyilvánosságra.

A Szaúd-Arábiában, az ultrakonzervatív muszlim királyságban tartott helyhatósági választásokon első alkalommal indulhattak és egyben szavazhattak nők is. Mások között bekerült egy női jelölt a városi önkormányzat testületébe Rijádban, a fővárosban is, a politikuscsaládból származó Huda al-Dzserajzi személyében. Egy másik új női képviselőt, Szalma bint Hizab al-Oteibit az iszlám legszentebb helyétől, a Mekkától nem messze található Madrakah községi tanácsába választották be.

Az ország legkonzervatívabb részén, Kasszim körzetében is bekerült két nő a képviselőtestületbe, nevüket azonban nem hozták nyilvánosságra. A voksoláson mintegy 900 nő és hatezer férfi szállt versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében.

A testületekbe a tagok kétharmada választások útján került be, a többieket kinevezik. Sok női képviselőjelöltet kizártak a megmérettetésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására. A sivatagi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat és nem szavazhattak választáson.

Az idén januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a voksolásokon, és egyéb téren is tett bizonyos lépéseket a nők közéleti szerepvállalásának előmozdítása érdekében, szorgalmazva a leánygyermekek egyetemre küldését és a nők munkavállalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik