Nagyvilág

Szlovénia kerítést épít az isztriai határszakaszra is

A szlovén hatóságok még a hétvégén kerítés építésébe kezdenek Horvátország és Szlovénia isztriai határszakaszán is, a Dragonja folyó és a Szent Odorik csatorna mentén – közölték a ljubljanai lapok pénteken. A Delo című szlovén napilap szerint a helyi önkormányzatokat megdöbbentette a hír, és elégedetlenségüknek adtak hangot.

Pénteken civil szervezetek és közéleti személyiségek indítványt nyújtottak be az alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg, mennyire alkotmányos és mennyire van összhangban az államhatárok védelmével a Horvátországgal közös határon felállított pengés drótkerítés, mert a kezdeményezők szerint a határzár akadályozza a mozgás szabadságát, és tulajdonjogot is sért.

A délkelet-szlovéniai Kostel járásban néhány nap alatt több mint 3000-en írták alá azt a petíciót, amelyben a kerítés építése ellen tiltakoznak. A Kupa folyó partján épülő technikai akadály a tervek szerint ugyanis több helyen magánterületen és udvaron is keresztülhalad. A lakosság szerint maga a folyó és a terület domborzata is megakadályozza a migránsokat abban, hogy illegálisan átjussanak a határszakaszon.

A többség a kerítés mellett van

Csütörtök este több százan tüntettek Ljubljanában a “Békéért és egy másfajta Európáért”, valamint az idegenellenesség és a kerítések ellen. Horvátországgal közös határán már 118 kilométer hosszú kerítést épített Szlovénia. Korábbi közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatta a határkerítés építését. Csütörtökön 2078 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

Az országban – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 311 295 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 300 304 migráns távozott Szlovéniából. Csütörtökön 21 óráig 2076 migráns lépte át a szerb-horvát határt, pénteken 9 óráig újabb 1026 illegális bevándorló érkezett Horvátországba.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 489 428 migránst vettek nyilvántartásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik