Nagyvilág

Német alkancellár: nem szabad büntetni, aki elzárkózik a menekültek befogadásától

Sigmar Gabriel szerint az Európa kudarcáról panaszkodók az ideológiai ellenségek malmára hajtják a vizet.

A menekültek befogadásától elzárkózó uniós tagállamokkal tárgyalni kell, nem szabad kirekeszteni őket vagy csökkenteni az uniós támogatásukat – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár, a CDU-CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták elnöke. Ugyanakkor több támogatást kell adni azoknak az országoknak, melyek hajlandóak menekültek befogadására – közölte.

Gabriel szerint szorosan összefüggnek Európa gazdasági problémái és az alacsony hajlandóság a menekültválság közös megoldására. Ha viszont minden nap „Európa kudarcáról panaszkodunk”, az csak a keserűséget és értetlenséget erősíti valamennyi oldalon, a viszály pedig „Európa ideológiai ellenségeinek” malmára hajtja a vizet – jelentette ki.

Az alkancellár szerint inkább fel kell idézni, hogy „a szolidaritás mindig anyagi bázisra épül”, és ugyan meg kell követelni a menekültek befogadását, de az eddiginél határozottabban kell segíteni az európai partnereket a gazdasági növekedés ösztönzésében, a foglalkoztatottság emelkedésének és a beruházások bővítésének előmozdításában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik