Nagyvilág

A szíriai ellenzék találkozni akar az Aszad-rezsim képviselőivel

Ezt némileg megnehezíti, hogy a politikai rendezést az elnök távozásával kezdenék.

A szíriai ellenzéki csoportok Rijádban megállapodtak arról, hogy találkozni fognak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának képviselőivel. Arról is döntöttek, hogy közös bizottságot hoznak létre, amely előkészíti a béketárgyalásokat. Az ellenzéki találkozón elnöklő Abdulaziz as-Sager közölte: delegációjuk várhatóan január elején találkozik majd a rezsim tisztségviselőivel.

Korábbi értesülések szerint az al-Kaidával is kapcsolatban álló Ahrár as-Sám milícia képviselői otthagyták a tárgyalóasztalt, de a Reuters híradása szerint az Északnyugat-Szíriában jelentős befolyással rendelkező fegyveres szervezet aláírása is szerepelt a résztvevők közös nyilatkozatán. Twitter-oldalukon sem szerepelt tájékoztatás a kihátrálásukról, bár a korábbi beszámolók erre hivatkoztak.

A legjelentősebb ellenzéki szervezet, az isztambuli székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció küldöttjének beszámolója szerint az átmenet alapelveiben is megállapodtak. Fenntartják azt az elvet, hogy az újjászülető szíriai államnak világinak és pluralistának kell lennie, olyan többpárti kormányzatot támogatnak, mely a szíriai nép egészét képviseli – beleértve a nőket is, továbbá nem tenne hátrányos megkülönböztetést vallási és etnikai alapon sem.

A résztvevők elutasították a terrorizmust és a külföldi harcosok jelenlétét az országban, és kijelentették: ragaszkodnak az ország területi egységéhez. Egyetértettek abban, hogy a konfliktus rendezéséhez átmeneti időszakra van szükség és abban is, hogy Aszadnak még ezt megelőzően távoznia kell. Ez viszont akadályozza a párbeszédet a rezsimmel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik