Nagyvilág

A szír elnök szerint csak a francia népharag miatt bombázzák Szíriát

Akik ugye főképp Szíriából jönnek. Bassár el-Aszad interjút adott a spanyol hírügynökségnek, betámadta a török elnököt és Amerikát is. Nagyjából mindenkit.

A szíriai kormány kész tárgyalni az országban öt éve dúló háború politikai megoldásáról, amelynek eddig már több százezer ember vált áldozatává, de nem hajlandó a párbeszédre “terrorista szervezetekkel”, jelentette ki Bassár el-Aszad szír elnök az EFE spanyol hírügynökségnek adott exkluzív interjúban Damaszkuszban.

Aszad magasztalta Oroszországot, miközben Szaúd-Arábia, Törökország és Katar mellett élesen bírálta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is.

Először véget kell vetni a fegyveres felkelésnek, és utána lehet tárgyalni, fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, hogy a tárgyalást egy olyan “valódi, nemzeti és hazafias ellenzékkel” képzeli el, amelynek szír gyökerei vannak, és nincs kapcsolata más állammal vagy rezsimmel a világban.

Sürgette a nyugati hatalmakat, hogy koncentráljanak a Szíriába és Irakba – elsősorban Törökországon keresztül – érkező “terroristák áradatának” megállítására, csakúgy, mint a szaúdi és katari tőke megfékezésére, amely – mint mondta – finanszírozza a szunnita ideológia szélsőségeseinek tevékenységét.

ASZAD, Bassár el-

Bassár el-Aszad szerint az Iszlám Állam tetteiért Szaúd-Arábia, Törökország és Katar a “fő felelős”. Ha a nemzetközi közösség nyomást gyakorolna mindhárom országra, hogy hagyjon fel a terroristák támogatásával “ez a konfliktus kevesebb mint egy éven belül megoldódna” – jelentette ki.

A szíriai elnök élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, aki szerinte nem fog változtatni “bűnözői magatartásán”, ami a terroristák támogatását illeti, mivel a célja, hogy Törökországot az egész térség ideológiai tengelyévé tegye. “Álmának utolsó bástyája Szíria”, fogalmazott.

Az államfő bírálta az amerikai kormányzatot is, amiért nem meri kimondani, hogy Katar a kezdetektől, és később Szaúd-Arábia is becsapta őket. Véleménye szerint az Egyesült Államok mellett Franciaország sem vehető komolyan, amikor azt hangoztatja, hogy végezni akar a terroristákkal.

Ez az intenzív bombázás, csak azért van, hogy eloszlassa a francia közvélemény haragját, fogalmazott, utalva a novemberi párizsi merényletekre, amelyben 130-an életüket vesztették és több mint 350-en megsebesültek.

Bassár el-Aszad bírálta az Európai Uniót is. Mint mondta, a kérdés az, hogy politikailag létezik-e továbbra is az EU vagy csak egy “műholdja” az Egyesült Államok politikájának.

ASZAD, Bassár el-

Oroszországról szólva hangsúlyozta, hogy nem csak keresi a stabilitást Szíriában és a térségben, hanem katonailag is cselekszik ezzel “közvetlenül védelmezve Európát”. “Amikor az oroszok bekapcsolódtak a harcokba, az orosz és a szír hadsereg sikerei néhány hét alatt sokkal nagyobbak voltak, mint a szövetségeseké több mint egy év alatt”, jegyezte meg.

A szír elnök tagadta, hogy bármit is kért volna tőle Vlagyimir Putyin orosz elnök a segítségért cserébe.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e egy esetleges orosz-amerikai megállapodástól, amelyet a háta mögött kötnek meg, azt mondta: az oroszok tisztában vannak vele, hogy nincs olyan megoldást, amelyet alkalmazni lehetne anélkül, hogy kompromisszumot kössenek a szírekkel.

Az interjúban nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen körülmények között sem hagyja el az országot.

Képek: SANA

(A teljes interjút eredeti nyelven ide kattintva olvashatja.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik