Nagyvilág

Nyakas stájer gazda miatt lyukas lesz az osztrák határzár

ausztria (Array)
ausztria (Array)
Négy kilométernél rövidebb kerítést terveztek az osztrákok a migránsok terelésére, de van olyan gazda, aki elvből nem adja a földjét. Így viszont akár 800 méteres rés is tátonghat majd a kerítésen.

Mivel nem tudtak megegyezni az érintett szakasz egyik földtulajdonosával, “lyukas lesz” az osztrák-szlovén határhoz tervezett mintegy négy kilométeres kerítés, mivel mintegy nyolc méteres szakasz hiányzik majd belőle – közölte az osztrák rendőrség csütörtökön.

A belügyminisztérium a összesen 18 tulajdonossal kezdett tárgyalásokat. Közülük eddig egy érintett nem egyezett bele abba, hogy a kerítés áthaladjon a birtokán. Az egykori néppárti politikus Helmut Strobl “elvi okokból” állt ellen. Graz kultúráért felelős egykori tanácsosa a kerítésépítést értelmetlennek tartja, szerinte a határvédelmet a rendőrség kerítés nélkül is el tudja látni. Strobl szerint azonban nem a minisztérium által közölt nyolc, hanem valójában 35 méteres szakaszról van szó. A földbirtok már csaknem száz éve van a Strobl-család birtokában.

Az egykori városi tanácsos tulajdonában van olyan földterület is, ami átnyúlik Szlovénia területére. A tárca ajánlata szerint kaput építenének a kerítésre, Strobl azonban ezt a megoldást nem fogadta el. A minisztérium szerint azon a szakaszon, ahol nem áll majd kerítés, egyéb technikai és határrendészeti intézkedéseket foganatosítanak majd.

A borász is beinthet

A Kurier cikke alapján könnyen előfordulhat, hogy akár 800 méteres szakaszon sem áll majd kerítés, ugyanis az egyik érintett neves borász, Erich Polz szintén elutasító a szőlőbirtokát érintő akadállyal kapcsolatban.

A belügy szerint az “Európában egyedülálló határmenti irányítási rendszer” emberek ezreinek rendezett beutazását fogja segíteni, az új átléptetési létesítmény pedig megfelel minden hatályos jogi szabályozásnak. A tervek szerint a spielfeldi határátkelőnél naponta 11 ezer embert tudnak majd rendezetten átengedni. A menekültek informálására, a várakozási idő jelzésére és az elosztás irányítására nagy elektronikus kijelzőt szerelnek fel.

A határmenti építkezés december 7-én kezdődött, december 22-ig állíthatják fel a határátkelőhöz tervezett konténereket, az év végéig pedig elkészülhet a kerítés is. Az átépítést a hadsereg végzi, a kerítésépítéssel a tiroli Geo-Alpinbau vállalkozást bízták meg. A becslések szerint az építkezés teljes költsége nem teszi majd ki a 10 millió eurót.

3,7 kilométeres osztrák kerítés

A november közepén bejelentett tervek szerint Ausztria 3,7 kilométeres, betonelemeket nem tartalmazó drótkerítést épít Spielfeldnél a menekültek szabályozott áthaladásáért. A többnyire 2,5 méter, egyes helyeken azonban 4 magas kerítés a spielfeldi átkelőtől keletre 200 méteren át az A9-es autópályáig, az átkelőtől nyugatra pedig 3,5 kilométer hosszan a grassnitzbergi átkelőig fog húzódni.

Az átkelőhöz terelőközpontot is építenek. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják, vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadó állomásra. Ugyan az elmúlt hetekben már alig jönnek emberek a stájer-szlovén határhoz, a belügy azzal számol, hogy tavasszal ismét tömegek érkezhetnek – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik