Nagyvilág

Elnézést kért az orosz áruházlánc, mert Obamás-majmos vágódeszkát árultak

Oroszországban az elmúlt években gyakorivá váltak a rasszista kirohanások az amerikai elnök ellen.

Elnézést kért egy orosz üzletlánc, mert kiderült: olyan vágódeszkákat árultak, melyeken Barack Obama amerikai elnököt majomként ábrázolták. A cég azt mondta: elfogadhatatlan számukra, hogy bármilyen politikai provokációba keveredjenek, ezért visszavonták a terméket és panasszal éltek a szállító felé.

A vágódeszka mintája egyébként egy jövő évi naptár, a kínai horoszkóp szerint pedig 2016 a majom éve. Díszítésként egy majomcsalád szerepel a vágódeszkákon, a legkisebb családtagra pedig Obama arcát montírozták.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője közölte: gusztustalannak tartják, hogy az orosz boltok polcain helye lehet efféle otromba rasszizmusnak, de később megköszönték az üzletlánc intézkedését és azt írták: értékelik a bocsánatkérést.

Oroszországban egyébként az elmúlt években gyakorivá váltak a rasszista kirohanások az amerikai elnök ellen, akit gyakran démonizálnak a politikusok. Közszereplőktől is előfordulnak hasonló megnyilvánulások, a közelmúltban Putyin pártjának egyik képviselője, az egykori olimpikon Irina Rodnina nyilvánosan posztolt egy olyan képet, amelyen Barack Obama és felesége elé banánt montíroztak, de később azt állította, hogy valaki feltörte a Twitter-fiókját. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik