Nagyvilág

Irak elhagyását javasolja állampolgárainak Törökország

Irak elhagyását javasolja állampolgárainak Törökország külügyminisztériuma szerdán kiadott közleményében. A közleményben továbbá azt javasolják a törököknek, hogy ne utazzanak Irakba, kivéve a sürgős eseteket. Ugyanakkor a javaslat alól kivételt képeznek az iraki kurd területek. A külügyi tárca felhívását azzal indokolja, hogy a szomszédos országban gyorsan változhat a biztonsági helyzet és növekedhet a törökökkel kapcsolatos biztonsági kockázat.

Azoknak a török állampolgároknak, akik az iraki Kurdisztánban tartózkodnak, azt javasolják, hogy maradjanak távol az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel való harcokban érintett területektől.

Segítenek, csak nem kérte senki

Iraki közlések szerint a múlt hét végén egy török zászlóalj érkezett az IÁ kezén lévő észak-iraki Moszul közelében található Basika város térségébe. Ankara szerint a török katonák a helyi erők kiképzésében és felfegyverkezésében segédkeznek, és telepítésük az iraki védelmi minisztérium és rendőrség tudtával történt. Bagdad szerint azonban a műveletet nem kérte és nem is engedélyezte az iraki vezetés.

Szaad al-Matlabi, a bagdadi képviselőház tagja közölte, a testület szankciós lépéseket fogadott el török vállalatokkal szemben, válaszul a török fegyveres erők belépésére az országba. Az intézkedések értelmében megtiltják a helyi kormányzati szervezeteknek, hogy együttműködjenek török cégekkel, és felszólítják az összes török vállalatot a főváros elhagyására. “És ez csak az első lépés, az iraki kormány gazdasági büntetőintézkedések sorozatát tervezi meghozni” – tette hozzá.

Az iraki kabinet kedden felhatalmazta Abádit “minden szükséges lépés megtételére az iraki szuverenitás megsértése ellen”. A miniszterelnök az észak-atlanti szövetséghez fordult azzal a kéréssel, hogy tekintélyét latba vetve sürgesse a NATO-tag Törökországot csapatai azonnali kivonására Észak-Irakból.

Ahmet Davutoglu török kormányfő szintén kedden jelezte, hogy a lehető legkorábban Bagdadba szeretne utazni, hogy enyhítse az ügy miatti feszültséget. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig azt mondta: Ankara már két napja leállította a csapattelepítést Észak-Irakba, azonban a már ott lévő katonáit nem vonja ki.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik