Nagyvilág

A török kormányfő szerint Oroszország etnikai tisztogatást végez Szíriában

Ha nem állnak le a légicsapásokkal, akkor megint menekültek ezreire lehet számítani – mondta Davutoglu.

Oroszország etnikai tisztogatást próbál végrehajtani a szíriai Latakia tartományban – jelentette ki a török miniszterelnök. Szerinte a Törökországgal szomszédos régióból ki akarják űzni az Aszad-rezsimmel rossz viszonyban lévő türkméneket és szunnitákat, hogy védve legyenek a helyi orosz katonai bázisok.

Ahmet Davutoglu kijelentette: az orosz támadások 90 százaléka a szíriai mérsékelt ellenzék, és nem az Iszlám Állam ellen irányul. „Tehát ki is segít az Iszlám Államnak? Törökország vagy Oroszország?” – tette fel a kérdést azzal kapcsolatban, hogy az oroszok Azaz környékét is támadják, pedig az ottani lázadók nem a rezsim, hanem az Iszlám Állam ellen küzdenek.

A török miniszterelnök figyelmeztetett: újabb szíriai menekültek millióira van kilátás, ha Oroszország folytatja a légicsapásait Szíriában. Méltatta ugyanakkor a törökök vendégszeretetét: „nekünk nem lett Pegidánk” – mondta a németországi menekültellenes mozgalomra utalva.

Davutoglu arról is beszélt, hogy hazája kész együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy ne történjenek a jövőben olyan események, mint az orosz légierő vadászbombázójának lelövése. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik