Nagyvilág

Az iraki miniszterelnök kérte a NATO-t, hogy vonják ki a török csapatokat Észak-Irakból

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök kedden arra kérte az észak-atlanti szövetséget, hogy a szervezet tekintélyét latba vetve sürgesse a NATO-tagállam Törökországot csapatai azonnali kivonására Észak-Irakból.

“A NATO-nak fel kell használnia a tekintélyét annak érdekében, hogy Törökország azonnal kivonja csapatait az iraki területről” – állt a miniszterelnök honlapján megjelent közleményben, amelyet azután adott ki, hogy telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Nem sokkal az iraki vezető és a NATO-főtitkár telefonbeszélgetése előtt lejárt az a 48 órás határidő, amelyet az iraki kormány adott a török katonák kivonására.
A vita oka, hogy a múlt hét végén egy török zászlóalj érkezett az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő észak-iraki Moszul közelében található Basika város térségébe. Ankara szerint a török katonák a helyi erők kiképzésében és felfegyverkezésében segédkeznek, és telepítésük az iraki védelmi minisztérium és rendőrség tudtával történt. Bagdad szerint azonban a műveletet nem kérte és nem is engedélyezte az iraki vezetés.

Az iraki kabinet kedden felhatalmazta Abádit “minden szükséges lépés megtételére az iraki szuverenitás megsértése ellen”. Az ország határainak átlépését nem fogják eltűrni – olvasható a kormány nyilatkozatában.

Ahmet Davutoglu török kormányfő szintén kedden jelezte, hogy a lehető legkorábban Bagdadba szeretne utazni, hogy enyhítse az ügy miatti feszültséget. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig azt mondta: Ankara már két napja leállította a csapattelepítést Észak-Irakba, azonban a már ott lévő katonáit nem vonja ki.

A nap folyamán Oroszország is közbeavatkozott Bagdad és Ankara vitájában, követelve a török katonák távozását Irakból. Nem tűrhető, hogy a katonák az iraki kormány beleegyezése nélkül tartózkodjanak Moszul térségében – közölte az orosz külügyminisztérium, illegálisnak nevezve a török csapatok jelenlétét Irakban. Hírügynökségi értesülések szerint Moszkva az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vinné, miután korábban Bagdad is hasonló lépéssel fenyegetett.

Oroszország viszonya elhidegült Ankarával a múlt hónapban, miután a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határnál.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik