Nagyvilág

Szexista megjegyzése miatt a szerb védelmi miniszter lemondását követelik, megtörtént

A szerb jogegyenlőségi biztos minden nőre nézve sértőnek nevezte, a szerb újságíró-szervezetek pedig elfogadhatatlannak tartják Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter egy vasárnapi szexista megjegyzését, ezért a tárcavezető lemondását követelik.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint vasárnap a politikus sajtótájékoztatóján a B92 televízió újságírónője leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert, aki ennek láttán azt mondta: “Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.”

A miniszter kijelentése azonnal felkerült az internetre, ahol éles bírálatokat váltott ki. Aleksandar Vucic miniszterelnök sokkolónak nevezte Bratislav Gasic megnyilvánulását, mert az szerinte “nemcsak illetlen, hanem szégyenletes is, és nincs rá elfogadható magyarázat”.

A védelmi miniszter később közleményben és telefonon is bocsánatot kért az újságírótól. Azt írta: nem magyarázkodik, mert “gyalázatos kijelentésére nincs magyarázat”.

Brankica Jankovic jogegyenlőségi biztos szerint a tárcavezető megnyilvánulása megengedhetetlen, és nemcsak az újságírónőkre, hanem minden nőre nézve sértő. Az újságíró-szervezetek a miniszter lemondását követelik, és hétfő estére tiltakozást jelentettek be a kormány épülete elé.

A Szerbiai Újságíró Szövetség szerint jó, hogy a miniszter bocsánatot kért az újságírónőtől, hozzátették ugyanakkor, hogy “a bocsánatkérés meggyőzőbb lett volna, ha a helyszínen történik, még azt megelőzően, hogy a botrány eléri a közvéleményt”.

Frissítés, 13:48

Nem maradhat pozíciójában Bratislav Gasic védelmi miniszter – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb kormányfő hétfőn a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik