Nagyvilág

Sertésinfluenza Iránban: 33-an haltak meg

Az ország délnyugati részén tört ki a járvány.

A halálos áldozatok közül öten az Afganisztánnal határos Szisztán és Beludzsisztán tartományban, 28-an pedig az azzal szomszédos Kermán tartományban kapták el a H1N1 vírust. Az előrejelzések szerint a következő napokban a járvány tovább terjedhet, és a fővárost, Teheránt, valamint három további tartományt is elérhet – idézte Ali Akbár Szajjári egészségügyiminiszter-helyettest az IRNA.

Kermán tartományban, ahol három héttel ezelőtt ütötte fel a fejét a vírus, mintegy 600 embert kezelnek kórházban sertésinfluenzával a helyi hatóságok szerint. Az egészségügyi szervek arra kérték a lakosságot, hogy a csütörtökön kezdődő hosszú hétvégén lehetőleg ne utazzanak a fertőzésveszélyes területekre.

A sertésinfluenzának elnevezett kór 2009-ben okozott globális járványt, miután 2009 áprilisától Észak-Amerikából kiindulva rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A szervezet akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18 és fél ezer haláleset volt köthető a H1N1-es kórokozóhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik