Nagyvilág

„Naivak voltunk” – mentegették magukat az iszlamisták a párizsi bíróságon

Mindannyian voltak Szíriában, de azt próbálták előadni, hogy nem értenek egyet a szélsőségesekkel.

Egy iszlám szélsőségeseket toborzó európai hálózatban vállalt szerepet az a hat személy, akiknek ügyét hétfőn tárgyalták Párizsban egy bíróságon. Az ügy központi szereplője a 35 éves Salim Benghalem – ő távol maradt a tárgyalástól, úgy tudni, Szíriában tartózkodik. Felesége, aki gyermekeivel visszatért Franciaországból, azt mondta a nyomozóknak: férje legfeljebb egy merénylet végrehajtására jönne újra Franciaországba, nem azért, hogy a bíróság elé álljon.

A jelen lévő hat francia állampolgár akár tíz év börtönt is kaphat 2013-ban végzett tevékenységéért. Ők a bíróságon azzal próbáltak érvelni, hogy inkább Benghalem iránt voltak elköteleződve, mintsem a szélsőséges eszmék iránt, és naivan viszonyultak a szíriai helyzethez. Azt mondták: voltak Szíriában, de rövid ideig és humanitárius segítségnyújtásban vettek részt, nem a harcokban.

A vádlottak közt van ugyanakkor a 26 éves Abdelmalek Tanem, aki másfél évet töltött Szíriában 2012 végétől 2014 tavaszáig. Ő francia dzsihádistákat segített Törökországból átjutni Szíriába, először az al-Kaida helyi szárnyaként működő an-Nuszra front tagjaként, majd átállt a rivális Iszlám Államhoz. Azt mondta, végül a két csoport közti rivalizálás miatt jött el Szíriából. Tanemet Spanyolországban fogták el, telefonhívásainak lehallgatásával kiderült, hogy kapcsolatban állt Benghalemmel. Ennek ellenére próbálta magát eltávolítani az első számú vádlottól, aki nyilvánosan megünnepelte a januári párizsi merényleteket, azt mondta: nem érti, hogy tudott Benghalem ennyire radikalizálódni.

Egy másik vádlott, a 37 éves Karim Hadjidi, aki négy gyermekét hátrahagyva ment Szíriába, azt mondta: három hét után hazajött, mert nem volt pénze ottmaradni. „Adtak nekem egy Kalasnyikovot, de nem lőttem vele, mert nem kaptam töltényeket” – mondta, hozzátéve, hogy a töltények darabjáért két eurót kellett volna fizetnie.

Egy 23 éves kameruni férfi, Paul M’Barga pedig azt állította: öt napot volt a közel-keleti országban, ahol „szembesült a valósággal”. Ugyanakkor a bíróságon bemutattak egy fényképet, amelyen mosolyogva pózol egy Kalasnyikovval. Erre kijelentette: ez olyan, mint amikor a gyerekek Pókember-jelmezben pózolnak. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik