Nagyvilág

Idén 965 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba Németországban

Ebből eddig 106 520-an kaptak menekültstátuszt.

November végéig csaknem 965 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba Németországban, de a tényleges számuk ennél alacsonyabb, mert vannak, akiket többször is nyilvántartásba vettek és olyanok is, akik időközben távoztak az országból – közölte a német szövetségi belügyminiszter. Pontos számokat egyelőre nem tudni.

Thomas de Maiziere hozzáfűzte, hogy a korábbi napi 8-10 ezerről 2-3 ezerre csökkent a naponta érkezők száma, de erről sem lehet megállapítani, hogy mennyiben tudható be az időjárásnak és a török kormány intézkedéseinek.

A menedékkérők száma novemberben már meghaladta a kormány által egész évre becsült 800 ezret. Október végén még 758 ezer fő volt a regisztrált menedékkérők száma, novemberben 206 101 főt regisztráltak, ami rekordnak számít.

A legtöbb menedékkérő – 484 ezer fő – szíriai állampolgár, őket követik az afgánok 128 ezer fővel és az irakiak 93 ezer főve. Az év első felében még a nyugat-balkáni térségből érkeztek a legtöbben, az utóbbi hónapokban viszont már alig érkeztek a régióból. Az éves összesítésben azonban negyedik helyen vannak az albánok 69 ezer, és a koszovóiak 33 ezer fővel.

Az elbírált menedékjogi kérelmek száma 240 ezer volt ebben az évben, 106 520-an kaptak menekültstátuszt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik