Nagyvilág

Ferenc pápa nyitja meg a Szent Péter-bazilika kapuját

A Ferenc pápa által az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév a római Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával kezdődik. A két szentév között lezárt kaput az egyházfő december 8-án reggel fél tízkor nyitja meg.

A bazilikával szemben állva a Szent Péter-bazilika jobb oldali kapuja a “szent kapu” (Santa Porta), amelyet az egyházfők az általuk meghirdetett szentévek első napján nyitnak meg. A szent kapu a – 2016. november 20-ig tartó – szentév végéig nyitva tart, utána ismét lezárják.

A Szent Péter-bazilika szent kapuja bronz ajtószárnyakból áll, és az egyházi hagyomány szerint két szentév között a kaput be is falazzák. Korábban az volt a szokás, hogy a fal tégláit a szentév kezdete előtt kőművesek meglazították, majd a falat az egyházfő a szentév megnyitásakor egy ezüstkalapáccsal három ütéssel áttörte. 1974 karácsony estéjén azonban, amikor VI. Pál megnyitotta az akkori szentévet, a fal lehulló darabjai az egyházfőt súrolták, ráadásul egyenes televíziós közvetítésben, amely először sugározta a szent kapu megnyitását. Ezt követően a szentév lezárásakor a kaput VI. Pál már csak kulccsal zárta be. Mesteremberek falazták be később a kaput.

A szertartást II. János Pál tovább egyszerűsítette az általa tartott 1983-as és a 2000-es jubileumi szent évben: a falat előre lebontották, és a pápa kézzel tárta ki a szent kaput. Az akkori szentév végén a szent kaput 2001. január 6-án zárták be, és be is falazták. Minden szentév lezárásakor a szent kapu falában fémkazettát helyeznek el, benne a szentévre vonatkozó dokumentumokkal, a szent kapu kilincsével és kulcsával, valamint a szentévben vert pápai emlékérmekkel.

A kedden kezdődő szentévre készülve, idén novemberben csákánnyal már megbontották a szent kapu falát, és kivették belőle a 2000-es szentév kazettáját.

Ferenc pápa egyébként az általa az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév első szent kapuját november 29-én a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban nyitotta meg.

A Szent Péter-bazilika után a másik három római főszékesegyház szent kapuját nyitják meg: december 13-án a Lateráni Keresztelő Szent János- és a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikáét, január elsején a Santa Maria Maggiore-bazilikáét. December 18-án Ferenc pápa a római Termini pályaudvarnál működő menhelyen nyit meg egy jelképes szent kaput. Szent kaput nyitnak a Róma külvárosában az Isteni Szeretetnek szentelt kegyhelyen is.

Szent kapukat nyitnak meg a világ számos egyházmegyéjében: többek között a béke városaként ismert Assisiben, december 13-án a szíriai Damaszkusz, Aleppó és Latakia városában, továbbá Kambodzsában és a palesztin területeken levő Gázában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik