Nagyvilág

Ukrajna: támadnak a szakadárok

Kiéleződött a helyzet a hétvégén Donyeck városa, és a szakadár ellenőrzésű Horlivka település környékén.

Az elmúlt nap alatt egy katona vesztette életét a Horlivkával szomszédos, részben szakadár, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő Zajceve falunál. A térségben támadásba lendültek a szakadár erők az ukrán hadsereg magaslati állásai ellen. A rohamokat az ukrán katonák visszaverték, ezután viszont a szakadárok tüzérsége zúdított heves tüzet a hadsereg állásaira.

Olekszandr Olejnik, a térségben szolgáló egyik katonai alakulat parancsnoka a TSZN televízió hírműsorában azt mondta, hogy a csata mintegy két és fél órán át tartott. A támadók közül becslése szerint legalább harmincan vesztették életüket és sokan megsebesültek.

A hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint Zajceve egyik iskolájába civileket gyűjtöttek be a szakadárok, és az épületből lőttek az ukrán katonákra. Utóbbiak a civilek jelenléte miatt nem lőttek vissza. A DAN szakadár hírügynökség ugyanakkor az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság “védelmi minisztériumára” hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők támadásai miatt károk keletkeztek a zajcevei 15. számú iskola épületében, továbbá egy nő életét vesztette a településen folyó tűzharcok következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik