Nagyvilág

Obama ma a terrorizmus elleni harcról fog valami nagyon fontosat mondani

obama, merénylet (obama, merénylet)
obama, merénylet (obama, merénylet)

Barack Obama amerikai elnök a terrorizmus elleni harc kérdéseivel foglalkozó üzenettel fordul a nemzethez vasárnap, a Fehér Házból mondva el beszédét – jelentette be az elnöki adminisztráció négy nappal a 14 halálos áldozatot követelő San Bernardinó-i mészárlás után.

A beszéd, amely este 20 órai kezdettel (közép-európai idő szerint hétfő hajnali 2 óra) hangzik majd el az Ovális Irodából, “azokra az intézkedésekre összpontosít majd, amelyeket kormányunk abszolút prioritásként kezel, hogy garantálja az amerikai nép biztonságát” – írta a Fehér Ház szombati közleményében.

Obama előzőleg azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem hagyja magát megfélemlíteni, miközben az Iszlám Állam dzsihadista szervezete üdvözölte a szerdai támadást, a mészárlást elkövető amerikai házaspárt pedig az általa kikiáltott kalifátus katonáinak nevezte.

San Bernardino után

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) még pénteken közölte: terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást. A Los Angeles Times című lap pedig biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a kaliforniai mészárlás férfi résztvevője kapcsolatban állt legalább két tengerentúli szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel.

Az amerikai elnököt szombaton belbiztonsági és hírszerzési vezetők tájékoztatták az elkövetőknek az eddigi nyomozás által feltárt előéletéről és radikalizálódásuk főbb fordulópontjairól.

A fehér házi közlemény szerint vasárnapi beszédében Barack Obama kitér majd a terrorveszély alakulására. Emellett “hangsúlyozni fogja határozott meggyőződését, hogy az Iszlám Államot hamarosan megsemmisítik”, és hogy az Egyesült Államoknak ebben a harcban “saját értékeire, az igazságba, az egyenlőségbe és a szabadságba vetett rendíthetetlen hitére kell támaszkodnia”, hogy legyőzhesse a romboló ideológiájukat erőszakkal terjesztő terrorcsoportokat – fogalmaz a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik