Nagyvilág

Négymilliárd dolláros kincset találtak a Karib-tengerben

Egy elsüllyedt spanyol gálya rejti a hatalmas értékű aranypénzt és drágaköveket.

Juan Manuel Santos kolumbiai államfő a tengerparti Cartagenában tartott sajtótájékoztatóján államtitoknak nevezte a San José vitorláshajó pontos helyzetét és megtalálásának mikéntjét. A szakértők nemzetközi csoportjának segítségével fellelt hajó több mint 300 éve valahol Cartagenától délre, a Baru-félsziget partjainál süllyedt el.

Búvárrégészek még nem jártak a hajóroncsnál, de a haditengerészet vízalatti robotjai a tenger mélyén megvizsgálták a maradványokat és csodálatos fotókkal tértek vissza a hajó ágyúiról, amelyek a felvételek szerint igen jó állapotban őrződtek meg, és amelyek kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai ára több milliárd dollárra rúg. Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók “Szent Gráljának” tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között folyó jogi csaták középpontjában áll.

A kolumbiai Caracol hírügynökség szakértőket megszólaltva arról számolt be, hogy a hajó megtalálása további vitákat gerjeszthet, mert Spanyolország mellett Peru is igényt támaszthat a hajó tartalmára. Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik