Nagyvilág

Időnyerésért harcol a német hadsereg Szíriában

Fel kell tartóztatni az Iszlám Államot (IÁ), hogy a nemzetközi közösség időt nyerjen a szíriai helyzet politikai rendezésére.

Mindenki tudja, hogy katonai erővel nem lehet rendezni Szíria helyzetét, és az arab országban 2011 óta tartó polgárháborút csak politikai megoldással lehet lezárni, az IÁ ellen pedig a most még egymás ellen harcoló erőknek – Bassár el-Aszad elnök csapatainak, az Aszad-rezsim ellen lázadó csoportoknak és a kurdoknak – közösen kell fellépniük. Mindezt Sigmar Gabriel német alkancellár mondta a Bild am Sonntag című lapnak.

A helyi erők IÁ elleni szövetségének összekovácsolásáig viszont meg kell akadályozni, hogy az IÁ még tovább terjeszkedjék. Ezt szolgálja a Bundeswehr pénteken elfogadott új küldetése. Az elsősorban az IÁ szíriai állásai elleni légitámadásokat kivitelező szövetségesek műholdas és légi felderítéssel folytatott támogatásából álló misszió időtartama bizonytalan, mert még nem látni, hogy mikorra vezet eredményre az úgynevezett bécsi folyamat, az osztrák fővárosban a szíriai fegyvernyugvásról és a politikai átmenet megindításáról októberben kezdődött nemzetközi tárgyalássorozat.

Sigmar Gabriel kizártnak nevezte, hogy német szárazföldi csapatokat küldjenek Szíriába. Az IÁ várva várja, hogy az amerikaiak és az európaiak szárazföldi csapatokkal is harcba szálljanak ellene, hiszen így tovább folytathatná propaganda-hadjáratát, amely azon az állításon alapul, hogy az IÁ elleni nemzetközi szövetség fellépése a Nyugat harca az iszlám ellen. Holott az IÁ “valójában főleg muzulmánokat gyilkol és vet rabszolgaságba” – mutatott rá a német alkancellár.

Az IÁ felemelkedésében a Nyugat is vétkes, mert a “nemzetközi jog megsértésével folytatott” – és az SPD által mindig is elutasított – iraki háború az állami szervezetek, szerkezetek lerombolását eredményezte és az iszlamista terrorizmus melegágyává tette az országot. Ráadásul sokáig az a stratégia volt érvényben, hogy az ellenség ellensége barát, így korábbi német kormányok Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnöktől Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai államfőig “mindenféle diktatúráknak” szállítottak fegyvereket. “Most ennek a politikának a sötét oldalai kopogtatnak az ajtónkon” – fogalmazott a német alkancellár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik