Nagyvilág

Hangfelvétellel cáfolnák Manszúr molla halálhírét a tálibok

Az afganisztáni tálibok szombaton közzétettek egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint vezetőjük, Ahtar Manszúr molla beszél, és maga cáfolja a kabuli kormány egy szóvivőjének állítását, miszerint meghalt volna egy tálib parancsnokok közt kirobbant lövöldözésben.

Hamisak azok a híresztelések, melyek szerint megsebesültem vagy meghaltam volna Kuslakban

– jelenti ki egy férfihang abban a 16 perces hangfájlban, amelyet elektronikus üzenetben küldött el egy tálib szóvivő az afganisztáni médiának.

Ez az ellenség propagandája (…) már évek óta nem jártam Kuslakban

– folyatja a hang a pakisztáni Kvetta közelében fekvő egyik település nevét említve.

Az afgán hírszerző szolgálatok több magas rangú vezetője és több tálib forrás is azt állította a héten, hogy manszúr molla súlyosan megsebesült egy tálib parancsnokok között kirobbant lövöldözésben.

Volt már korábban hasonló esetük

Az afgán kormány egy szóvivője, Szultan Faizi ennél is tovább ment pénteken, amikor Twitter-üzenetében forrásainak megnevezése nélkül azt mondta, hogy belehalt sebesüléseibe az afganisztáni tálibok első számú vezetője. Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője viszont az AFP megkeresésére tagadta, hogy Ahtar Manszúr megsebesült volna. A szombaton közzétett, cáfolatnak szánt hangfelvételt mindazonáltal fenntartásokkal fogadták Kabulban.

A tálib mozgalom korábban több mint két éven át titokban tartotta nagy hatalmú egykori vezetőjének, Omar mollának 2013-ban bekövetkezett halálát, amit csak idén július 31-én ismertek el. Ahtar Manszúr ezt követően lépett hivatalosan Omar molla helyére – mindaddig Omar helyetteseként emlegették. Kinevezését mindazonáltal a lázadók több csoportja, közöttük Omar molla családja is ellenezte, akárcsak a szélsőséges szunnita szervezet több katonai vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik