Nagyvilág

Thaiföldi média: az Iszlám Állam orosz érdekeltségek elleni támadásra készül

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tíz szíriai tagja érkezett Thaiföldre azzal a céllal, hogy támadásokat hajtson végre orosz érdekeltségek ellen – jelentette pénteken a thaiföldi média rendőrségi forrásokra hivatkozva. A híradásokban és közösségi portálokon is közzétettek egy november 27-i keltezésű belső rendőrségi jelentést, amelyet az országos főkapitányság küldött szét a rendőrőrsöknek “sürgős” és “bizalmas” minősítéssel.

A rendőrparancsnokság az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB) kapott információk alapján azt írja, hogy október 15-től 31-ig tíz szíriai állampolgár –  valamennyien az IÁ tagjai – érkezett Thaiföldre, nyolcan közülük az oroszok által is közkedvelt turistaközpontokba, Pattajába, Phuket szigetére és Bangkokba, ketten pedig ismeretlen helyre mentek. Azért érkeztek az országba, hogy támadásokat hajtsanak végre orosz érdekeltségek ellen Thaiföldön. A thaiföldi rendőrség szóvivője megerősítette a médiában megjelent levél hitelességét. Thavim Netnij, a thai nemzetbiztonsági tanács igazgatója közölte, hogy az ügyben a nap folyamán összeül a testület. Felszólította az ország lakóit, hogy ne essenek pánikba, mert a rendőrség képes megvédeni őket a veszélytől.

5000 orosz a terroristák oldalán

Oroszország szeptember 30-án, a damaszkuszi kormány kérésére indított légi hadjáratot Szíriában az IÁ és más szélsőséges csoportok ellen. Egy hónapra rá zuhant le a Sínai-félszigeten az orosz Kogalymavia légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra közlekedő repülőgépe, fedélzetén 217 utassal és 7 főnyi személyzettel. A katasztrófát senki sem élte túl, az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt. Az IÁ helyi ága közölte, hogy pokolgépet helyezett el a gépen, később pedig az FSZB is megerősítette, hogy pokolgépes robbanás okozta a tragédiát. Ezután Oroszország fokozta légi hadjáratát Szíriában, hadászati bombázókat is bevetett a szélsőségesek ellen.

Orosz terrorellenes hatóságok szerint majdnem kétezer, más szakértők szerint ötezer főre tehető azon orosz állampolgárok száma, akik a dzsihadisták oldalán küzdenek Irakban és Szíriában. Sok iszlamista Csecsenföldről vagy az Észak-Kaukázus más térségeiből utazott az IÁ ellenőrzése alatt tartott területekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik