Nagyvilág

Ausztria addig halogatná a menekültek bevezetését a munkaerőpiacra, amíg lehet

A lehető legkésőbb nyitná meg a menekültek előtt az osztrák munkaerőpiacot a szociális miniszter, aki januárra munkaügyi csúcstalálkozót hívott össze a sürgető kérdés tisztázására. Rudolf Hundstorfer azt szorgalmazza, hogy a migránsok csak meghatározott idő után léphessenek be az osztrák munkaerőpiacra, pontos időtávlatot azonban nem említett.

A szociális szervezetek hat hónap után tennék elérhetővé a menekültek számára az ausztriai munkahelyeket, azonban csak akkor, ha osztrák állampolgár nem pályázik az állásra. Hasonló megoldást képzel el a szociális miniszter is. A 2004 óta érvényben lévő szabályozás szerint a menekültkérelem elbírálására várakozók évente legfeljebb hat hónapig tartó időszakos munkát vállalhatnak, így jelenleg főleg az idegenforgalomban vagy a hiányszakmákban tudnak elhelyezkedni.

Az osztrák munkaügyi központ (AMS) legfrissebb adatai szerint a menekültstátusszal rendelkezők 82 százalékának van iskolai végzettsége, 15 százalékuk pedig szakmai vagy magasabb fokú iskolákkal is rendelkezik. A központ számításai szerint jövőre 35 ezer menedékkérőt kell majd integrálnia az államnak. A szervezet tájékoztatása szerint nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy öt éven belül a menekültek felét lehet majd integrálni, ami azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindegyikük dolgozni is fog, hanem elindulnak azon az úton, hogy munkát találjanak, iskolákba és képzésekre járhatnak.

Négycsillagos hotelbe költözhetnek a menekültek

A Der Standard című osztrák lap pénteki beszámolója szerint az osztrák költségvetési tanács (Fiskalrat) szerint a pénzügyminisztérium által korábban tervezett egymilliárd eurós keret helyett a menekültek ellátása jövőre 1,7 milliárd eurót tesz majd ki. Indoklásuk szerint az államnak sokkal több juttatást kell biztosítani a menekültek szociális ellátására, biztosítására.

A lap beszámol arról is, hogy Ausztria kilenc tartománya közül csupán három, Bécs, Alsó-Ausztria ás Stájerország teljesítette a menekültbefogadási kvótát, ezért az állam a már meglévő háromezer hely után újabb szálláshelyeket igyekszik megnyitni. Klosterneuburgban, Bécs északi elővárosában egy egykori négycsillagos hotelbe költöztethetnek 250 menekültet. Bécs belvárosában a kommunikációtudományi intézet egyik üres épületében helyeznek el 180 menekültet a jövő héttől. Az emberek ellátásáról a johannita lovagrend gondoskodik. A karintiai Klagenfurtban 400 főt befogadó központot nyitottak meg pénteken, az embereket sátortáborokból szállítják át a korábban bútorcsarnokként működő épületbe.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik