Nagyvilág

Visszanehezítik a szíriai menekültek menedékkérelmét Németországban

Ismét teljes körű eljárás alá vonják a szíriai menedékkérőket, szakítva az egyszerűsített eljárás egy éve bevezetett gyakorlatával.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter csütörtökön Koblenzben a belügyminiszteri konferencia (IMK) – a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete – kétnapos tanácskozásának első napját értékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az IMK “tudomásul vette”, számos tagja pedig “nagymértékben támogatta” tervét, miszerint utasítja a minisztériuma felügyelete alá tartozó menekültügyi hatóságot, hogy térjen vissza az eredeti gyakorlathoz.

Személyes meghallgatás is lesz

A jobbközép CDU politikusa fontosnak nevezte, hogy valamennyi menedékkérő esetében folytassák le a benyújtott dokumentumok vizsgálata mellett a kérelmező meghallgatására is kiterjedő, teljes körű eljárást. Arról nem beszélt, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) pontosan mikor hagy fel a tavaly novemberben az IMK egyetértésével bevezetett egyszerűsített, személyes meghallgatás nélküli eljárással.

A miniszter már november elején utasította a BAMF-ot, hogy térjen vissza az eredeti gyakorlathoz. Azzal érvelt, hogy a szíriai menedékkérők a korábbi időszakkal ellentétben már jellemzően nem közvetlenül a polgárháború sújtotta hazájukból érkeznek Németországba, hanem a Szíria térségében működő biztonságos menekülttáborokból, ezért nem indokolt a rendszerint a polgárháborús menekülteknek járó státusz szinte automatikus megadását eredményező gyakorlat fenntartása. Egyben kifejezte azt a várakozását, hogy az alaposabb eljárás révén sokan csak oltalmazotti státust kapnak majd, amely egy évre szól és nem jár hozzá családegyesítési jog.

Karácsony előtt megérkezik az egymilliomodik menedékkérő

Thomas de Maiziere lépése akkor feszültséget keltett a kormánykoalícióban. A miniszter végül a kancellári hivatal nyomására felfüggesztette az utasítást és az ügyet az IMK elé terjesztette.

Az eddig kiszivárgott értesülések szerint november végére nagyjából 953 ezerre emelkedett a regisztrált menedékkérők száma.

Roger Lewentz ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenlegi tendenciák alapján még karácsony előtt megérkezhet az egymilliomodik idei menedékkérő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik