Nagyvilág

Putyin csökkentett a fizetésén

Az országra nehezedő gazdasági válságra tekintettel az orosz elnök 10 százalékkal rövidítette meg a saját és Oroszország más kiemelt vezetőinek fizetését.

Az orosz elnöki rendelet értelmében a jövő év végéig 10 százalékkal csökkentendő az államfő – azaz a saját –, valamint, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, továbbá a legfőbb ügyész és a Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének havi járadéka. Putyin ezen intézkedésével tulajdonképpen meghosszabbította az idén márciusban hozott döntését a legmagasabb szintű állami köztisztviselők, köztük a miniszterek és helyetteseik, az államtitkárok és más, magas rangú csinovnyikok bérezésérét érintő megszorításokról.

Vlagyimir Putyin rendes évi adóbevallása szerint elnökként a múlt évben alig 7,6 millió rubelt (33 millió forintot) keresett, míg a kormányfő Dmitrij Medvegyev éves bére a 8 milliót is meghaladta adta hírül a Lenta.ru. A 10 százalékos fizetéscsökkentés ugyanakkor aligha jelenti azt, hogy az orosz elnök mostantól éhen maradna. Bill Browder, a Hermitage Capital Management befektetési alap igazgatójának egy korábbi nyilatkozata szerint ugyanis Putyin magánvagyona akár a 200 milliárd dollárt is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik