Nagyvilág

Itt van Oroszország újabb bosszúlépése

Oroszország felfüggesztette Török Áramlat földgázvezeték építésének előkészítő munkálatait, jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter csütörtökön.

Alekszandr Novak azt mondta, hogy Moszkva továbbra is kész tárgyalni az Akkuyu atomerőmű megépítéséről. Szintén csütörtökön, Alekszandr Miller, a Gazprom gázipari cég vezetője újságíróknak azt mondta, hogy ha Törökországnak szüksége van a Török Áramlatra, akkor Anraka kérje azt Moszkvától. Majd hozzátette: “Egyelőre nem érkezett ilyen kérés.”

A két ország között megromlott a kapcsolat azután, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében.
Az orosz kormány kedden felfüggesztette az orosz-török gazdasági és kereskedelmi együttműködési kormányközi bizottság munkáját, amelyet orosz részről Alekszandr Novak energiaügyi miniszter vezet. A TASZSZ orosz hírügynökségnek akkor egy név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy az intézkedés egyben a Török Áramlatról szóló egyeztetések felfüggesztését is jelenti.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szinte rögtön reagált erre és azt mondta, hogy “a kormányközi bizottság munkájának felfüggesztése nem jelenti a Török Áramlat projekt felfüggesztését”.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Ankarában szerdán arról beszélt, hogy az orosz embargó elrendelése miatt Törökország felkészült egy borúlátóbb forgatókönyvre is, de reményei szerint nem az valósul meg.

Csütörtökön délelőtt a TASZSZ arról számolt be, hogy Ankara aggódik az orosz gázszállítások esetleges felfüggesztése miatt. Emiatt Törökország bebiztosította magát és Ankara emlékeztetőt írt alá Katarral cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról.

Egy kedden megjelent orosz kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli, uborka, citrusfélék, alma, szőlő, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva és eper) mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem bevinni.

A Török Áramlat megépítésének tervét tavaly december elején jelentette be Vlagyimir Putyin ankarai látogatása idején. Az orosz államfő arra hivatkozva, hogy az Európai Unió akadályozta a Déli Áramlat gázvezeték kiépítését, közölte: Oroszország eláll az európai gázvezetékrendszer megvalósításától és helyette Törökországon át vezető útvonalat épít ki. A vezetékkapacitást eredetileg évi 63 milliárd köbméterre tervezték, de a Gazprom vezetője október elején azt mondta, hogy azt 32 milliárdra csökkentik. Török energiaügyi illetékesek akkor azt mondták, hogy a kapacitáscsökkentés nem érinti a török gázellátást, mert Törökország a megállapodás szerint évi 15 milliárd köbméter földgázt fog venni Oroszországtól, és az ezen felüli mennyiség jut el Európába.

Az Akkuyu atomerőmű BOO-kontrukció (build-own-operate) alapján épülne meg: a Roszatom vállalatai nemcsak felépítenék az erőművet, amely orosz tulajdon lenne, hanem az üzemeltető is az orosz fél lenne, a török állam pedig garantálná a villamos energia megvásárlását kölcsönösen egyeztetett áron. A négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorral működő erőművet elvileg 2022-re kellene üzembe helyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik