Nagyvilág

Erdogan visszavág: igazából az oroszok üzletelnek az Iszlám Állammal

Míg korábban Oroszország vádolta meg a török vezetést, és magát a török államfő családját azzal, hogy olajüzleteket kötött az Iszlám Állammal, most azonban Recep Tayyip Erdogan szerint nekik van arra bizonyítékuk, hogy Oroszország teszi ugyanezt.

Vannak bizonyítékaink, és be fogjuk mutatni ezeket az egész világnak

– idézte a török államfő nyilatkozatát az AFP francia hírügynökség.

Erdogan kifejtette: meggyőződése szerint egy szíriai-orosz állampolgárságú üzletember az Iszlám Államtól vásárol olajat. 

Az illető orosz állampolgárságát a török elnök különösen kiemelte.

A török elnök ismételten visszautasította azokat az orosz vádakat, miszerint ő személyesen és családja is érintett lenne a terrorszervezettel való kereskedelemben, és azt hangoztatta:  Erkölcstelennek tartja, hogy – mint fogalmazott – családját sem kímélik.

Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes szerdán azt állította, hogy a török felső vezetés és személyesen Recep Tayyip Erdogan államfő, illetve családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában.

Az iraki és szíriai törvényes tulajdonosoktól ellopott olaj legfőbb fogyasztójának Törökország számít. A tudomásunkra jutott értesülések szerint ebbe a törvénytelen vállalkozásba az ország legfőbb politikai vezetését, Erdogan elnököt és családját is bevonták

– mondta Antonov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik